Nyheter

Babettes i Linköping gör Sveriges bästa bullar

Även kultur står på menyn på bageriet som vann SM i mathantverk

Babettes Kafferi & Bageri, som hyr in sig i Baptistkyrkans lokaler i Linköping, kammade hem guldmedalj för sina kanelbullar i årets upplaga av SM i mathantverk.

Fiket prisades även för sitt bröd: Sankt Lars fick guld och klosterlimpan silver, medan kardemummabullen renderade en silvermedalj och surdegsbrödet brons.

”Det ligger så mycket arbete bakom detta: 12 år av slit, noggrannhet och en massa uppmärksamhet på detaljer,” skriver kaféet på sin Facebook-sida, och passar på att tacka bagarteamet för deras insatser.

Vi vann!!! 🏅🏆🎉På årets SM i mathantverk @eldrimnermathantverk kammade våra bullar hem guldmedalj och utsågs till bäst i...

Posted by Babettes Kafferi on Wednesday, October 18, 2023

Babettes startades av vännerna Christina Eveborn, Lydia Halldorf och Erika Wessbo.

”Eftersom Christina är gift med Jonas Eveborn som är föreståndare i Missionskyrkan (var då, men är inte det längre reds. anm.) och kollegan Lydia är gift med teologen Joel Halldorf är det många som undrar om Babettes, som dessutom ligger i Baptistkyrkans lokaler, har någon kristen koppling,” skrev Dagen i ett reportage om fiket några år efter att det öppnat.

– Vi är noga med att vi är en politiskt och religiöst obunden plats där alla ska känna sig välkomna. Men vi har ett bra samarbete med församlingen, precis som med kommunen och olika kulturella föreningar, sa Christina Eveborn vid det tillfället.

Babettes vinnlägger sig också om att ha ett gediget kulturprogram. Häromdagen hölls litteratursalong med författaren Anna Brynhildsen, medan Jonas Hassen Khemiri var den inbjudne gästen i september.

Det är inte första gången kaféet tar emot pris. Vid Linköpings näringslivsgala hösten 2017 utsågs Babettes till årets mest engagerade företag. Och året dessförinnan tog kaféet emot Lars Winnerbäcks då nyinstiftade kulturpris, Nyponet.

Namnet Babettes är hämtat från Karen Blixens novell Babettes gästabud, skriver kaféet på sin hemsida:

”Hos oss är det gästabud varje dag med ett kreativt skapande, noggranna förberedelser, med utvalda råvaror, och måltider – stora som små – som öppnar upp sinnet för tillvarons verkliga magi”.

Fler artiklar för dig