Nyheter

Armenier i Sverige vittnar om skadegörelse mot anhörigas gravar

De senaste åren har flera armenier i Sverige upptäckt skadegörelse mot anhörigas gravar, rapporterar nättidningen Blankspot.
– Ingen har gjort en stor sak av det. För när vi armenier berättar för vänner eller kollegor på jobbet så får vi liksom inget gehör, säger Isa-Lei Moberg, till tidningen.

Dagen efter att Isa-Lei Moberg, medlem i Armeniska apostoliska kyrkan, i början av september hade anordnat en manifestation i centrala Stockholm, upptäckte hon att den familjegrav i vilken hennes anhöriga vilar hade vandaliserats. Med manifestationen ville hon uppmärksamma den då pågående blockaden av enklaven Nagorno-Karabach i Azerbajdzjan, rapporterar nättidningen Blankspot.

Vid familjegraven hade lanternor och ett kors slagits sönder. Huruvida det finns någon koppling mellan Isa-Lei Mobergs engagemang i manifestationen och skadegörelsen av familjegraven är svårt att veta, konstaterar tidningen.

”Får inget gehör”

Samtidigt berättar Isa-Lei Moberg att graven även tidigare utsatts för skändning, genom ett misslyckat försök att välta gravstenen. Hon berättar också om andra armenier vars anhörigas gravar i Stockholmsområdet drabbades av liknande händelser under 2020 års krig mellan Armenien och Azerbajdzjan.

– Ingen har gjort en stor sak av det. För när vi armenier berättar för vänner eller kollegor på jobbet så får vi liksom inget gehör. Alla är överens om att det är förfärligt, men sedan stannar det vid det. Vi har blivit så vana vid att låta det passera – att inte störa, säger hon till Blankspot.

”Ofta kopplat till psykisk ohälsa”

Annelie Sjöström, Stockholm stads kommunikationschef för kyrkogårdsförvaltningen, uppger i en kommentar till Blankspot att det är ovanligt att vandalisering mot gravar riktas mot olika nationaliteter.

”När det har förekommit skadegörelse eller vandalism är det enligt polisens bedömning ofta kopplat till psykisk ohälsa eller till bus av ungdomar som inte förstår bättre”, skriver hon till nättidningen.

Annelie Sjöström uppmanar anhöriga som upptäcker vandalisering av gravar att så snart som möjligt höra av sig till kyrkogårdsförvaltningen. Hon menar också att det är svårt att helt skydda sig för risken för skadegörelse.

”Det vi noterar är att om en grav avviker från hur andra gravar ser ut, exempelvis genom att den är väldigt smyckad, är risken större för åverkan”, skriver Annelie Sjöström.

Isa-Lei Moberg vill nu att hennes anhörigas grav ska anonymiseras, rapporterar Blankspot.

Fler artiklar för dig