Nyheter

Annika Strandhäll (S) har svängt om juridiskt könsbyte

S-profilen berättar för Dagen att hon ändrat sig när det gäller frågan om att göra det lättare att få byta kön

Hon är den tidigare socialministern som lagt fram lagförslag på att det ska bli enklare att byta kön, såväl juridiskt som medicinskt. Men Annika Strandhäll, ordförande för S-kvinnor, har tänkt om och uppmanar nu alla i riksdagen att inte i all hast rösta igenom någon ny könstillhörighetslag.
– Vi behöver ta ett steg tillbaka nu, säger hon till Dagen.

Det är en något otippad trio som bjuder in till seminariet i riksdagen. Riksdagsledamoten Roland Utbult (KD) har vid sin sida ordförandena för två kvinnoförbund, Annika Strandhäll (S) och Helena Vilhelmsson (C). Rubriken är vilka risker det finns med att ändra i könstillhörighetslagen, något som kommer att vändas och vridas på från olika perspektiv.

Det mest överraskande i sammanhanget är att den tidigare socialministern Annika Strandhäll krokat arm med den mer konservativt lagde Roland Utbult i frågan om juridiskt könsbyte. KD har redan agerat bromskloss i regeringen, S däremot har tidigare varit pådrivande, inte minst under Annika Strandhälls ministertid.

Annika Strandhäll (S), Helena Vilhelmsson (C) och Roland Utbult (KD) arrangerade seminariet "Vilka risker kan ändringarna i könstillhörighetslagen medföra?"

Principiell förflyttning

När Annika Strandhäll, numera ordförande för S-kvinnor, håller ett kort inledningsanförande betonar hon hur viktigt det är att få en fördjupad kunskap i frågorna innan man fattar beslut som politiker. I det här fallet finns det en uppenbar risk att om folk själva får välja juridiskt kön kan det sätta krokben för jämställdhetsarbetet, inte minst när det gäller att ta fram statistik om ojämlikhet.

– Den diskriminering som kvinnor utsätts för, dagligen i hela världen, beror på att kvinnor biologiskt är kvinnor och bär barn, säger Annika Strandhäll och hänvisar till att hon här är enig med Sveriges Kvinnoorganisationer vars ordförande Clara Berglund är på plats.

Sedan avslutar Annika Strandhäll sin inledande presentation med att varna för vad som händer om kön inte längre ska ses som något biologiskt utan snarare bygga på känslor och självidentifikation.

– Det är en enorm principiell förflyttning som inte ska göras lättvindigt, säger hon.

Har gjort en resa

Så här har det inte alltid låtit från Annika Strandhäll. År 2018 skrev hon som socialminister en omtalad debattartikel i Svenska Dagbladet tillsammans med Alice Bah Kuhnke (MP) där hon snarare argumenterade åt motsatt håll. ”Att byta juridiskt kön ska bli en snabb och enkel process som i regel inte kräver kontakt med vården”, löd tongångarna då.

Nu låter hon närmast ångerfull.

– Jag tror att det är många som har gjort en resa i den här frågan, säger Annika Strandhäll då hon efter seminariet intervjuas av Dagen.

– De senaste tio åren har det kommit en exceptionell ökning av könsdysfori, främst bland unga flickor, och vi vet inte vad det beror på. I politiken måste man då ha förmågan och viljan att lyssna på professionen och följa utvecklingen, för när det gäller den här frågan har utvecklingen varit mycket snabb. Vi inom politiken behöver ta ett steg tillbaka nu.

Försiktighet bör tillämpas

Annika Strandhäll som tidigare skrivit under på att könsbyte ska kunna göras snabbt och enkelt säger sig snarare nu vilja tillämpa försiktighetsprincipen, inte minst när det gäller att göra irreversibla ingrepp på ungdomar som söker hjälp för könsdysfori.

Annika Strandhäll säger att hon under lång tid varit aktiv i hbtqi-personers rättigheter och är väl insatt i transpersoner som säger sig vara födda i fel kön. Men att låta människor själv få definiera sin könstillhörighet utan någon inblandning från sjukvården menar hon är fel väg att gå, då är risken stor att man missar den lilla grupp som faktiskt behöver vårdens hjälp.

– Man ska inte använda en elefantbössa för att skjuta ihjäl en fluga, är den liknelse hon använder.

Clara Berglund, generalsekreterare Sveriges Kvinnoorganisationer, talar på ett seminarium om en ny könstillhörighetslag

Politisk dynamit

S-profilens utspel kommer i en tid då frågan om en ny könstillhörighetslag är politisk dynamit. Regeringen är splittrad, då KD tydligt deklarerat att de inte tänker gå med på en lagförändring. I stället väntas M och L gå fram i frågan på egen hand och via ett utskottsinitiativ söka majoritet för ett lagförslag i riksdagen. Socialdemokraterna väntas då sluta upp bakom förslaget.

Men något stöd från Annika Strandhäll kommer de inte få, även om hon själv inte i nuläget vill berätta hur hon ska agera om det blir en omröstning i riskdagen.

Vad hoppas du ska hända nu?

– Jag hoppas att den eventuella beredning som nu ska ske i socialutskottet inte sker med skyndsamhet, utan att den görs seriöst och att man först skaffar sig den kunskap som behövs. Och om man nu ska hänge sig åt att försöka ta fram en lagstiftningsprodukt i riksdagen, se då till att den remitteras och bereds på ett korrekt sätt.

Annika Strandhäll säger att som tidigare minister tycker hon att det är olämpligt att stifta lagar via riksdagen i sådana här situationer där regeringen inte är överens.

– Inte minst när frågan har sådan tyngd och dignitet, då är det direkt olämpligt.

---

Fakta: Könstillhörighetslagen

  • Frågan om att modernisera könstillhörighetslagen har diskuterats i flera år.
  • Försök har gjorts att få till en lagstiftning, men det förslag som lagts fram av tidigare S-regering fick kraftig kritik av lagrådet.
  • Nu är den borgerliga regeringen splittrad, där KD inte vill se någon ny lagstiftning.
  • M och L har aviserat att de därför tänker söka stöd i riksdagen via ett utskottsinitiativ.

---

Fler artiklar för dig