Nyheter

Det sa Johnny Cash till ett fullsatt Filadelfia

I slutet av 1960-talet är Johnny Cash en av världens bäst säljande artister. 1972 dyker han upp i Filadelfiakyrkan i Stockholm. Följ med när Dagen försöker ta reda på detaljerna om måndagskvällen då Johnny Cash besökte Sveriges största frikyrka.

En som var på plats den där kvällen 1972 – och som känner Filadelfiakyrkans historia väl – är Ivar Lundgren.

– Jag kommer ihåg händelsen men jag vet inte hur det gick till att han blev inbjuden och jag vet inte heller vem du kan gå vidare med och kolla upp det.

Genom en sökning på nätet får jag fram att det var den då 88-årige Lewi Pethrus som bjöd in honom, att mötet började klockan 22 och att Johnny Cash före besöket hade spelat i Kungliga tennishallen.

Frikyrkopoddens jakt på detaljer leder sedan till samtal med bland andra Ylva Eggehorn, gitarristen Sture Eckeskog, Expressenjournalisten Börje Lundberg och den dåvarande äldstebrodern Uno Gustin. Det blir också besök i Kungliga bibliotekets tidningsarkiv och på platsen där allting hände för drygt 50 år sedan.

Lyssna på hela avsnittet:

Den 2 oktober 1972 kliver en världsstjärna upp på estraden i Filadelfiakyrkan i Stockholm. Men inte för en konsert, utan för att berätta om vad Jesus gjort i hans liv. Följ med när Dagen försöker ta reda på detaljerna om måndagskvällen då Johnny Cash besökte Sveriges största frikyrka.


---

Fakta: Johnny Cash

  • Växte upp i den amerikanska södern och fick sitt genombrott med låten ”I walk the line”.
  • I slutet av 1960-talet släppte han sina två bästsäljande album – båda liveinspelade på fängelser – det ena på Folsom prison och det andra på San Quentin.
  • Kämpade större delen av sitt liv med drogmissbruk.
  • Hade en kristen tro sedan barnsben.

---

Fler artiklar för dig