Nyheter

Statsministern på plats i Bryssel - tände ljus i Svenska kyrkan

“Mina tankar är med de oskyldiga svenskar som dödats och skadats”

På onsdagen besökte statsminister Ulf Kristersson Bryssel, med anledning av terrorattentatet riktat mot svenska medborgare. ”Terroristerna försöker skrämma oss”, sa statsministern vid en pressträff där han manade till fortsatt kamp för demokrati och att stå upp för våra värderingar.

Under onsdagen besökte statsministern platsen för måndagens attack, där två svenska medborgare sköts till döds och en tredje skadades. Tillsammans med Belgiens premiärminister Alexander de Croo deltog han i en gemensam minnesceremoni. De två höll också en presskonferens, där även EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen deltog.

“Terrorangrepp mot Sverige”

”Mina tankar är med de oskyldiga svenskar som dödats och skadats och deras närstående”, sa Ulf Kristersson vid pressträffen. Han berättade att han senare under dagen planerade möta den svensk som skadades vid attacken.

Dådet var medvetet riktat just mot svenska medborgare, något som statsministern också tog upp.

”Det verkar vara ett terrorangrepp mot Sverige, bara för att de är svenskar. Och det är i sig en tragedi”, sa han och konstaterade att det nu handlar om att öka skyddet för Sverige och svenskar.

”Terroristerna vill skrämma oss, de accepterar inte vårt sätt att leva. Att skydda våra samhällen och stå upp för våra värderingar är nyckeln”, sa han.

Står sida vid sida

Senare under dagen gästade Ulf Kristersson Svenska kyrkan i Bryssel. Församlingen inbjöd till mötet, som dock av säkerhetsskäl endast kunde ta emot ett begränsat antal deltagare och endast genom föranmälan, skriver kyrkan på sin hemsida. Kyrkan var stängd under tisdagen, vilket Dagen rapporterat om, men på onsdagen höll man återigen öppet och mellan klockan 14 och 19 är kyrkan och cafeet öppna för allmänheten utan särskild anmälan.

Belgiens premiärminister Alexander de Croo betonade vid pressträffen att Belgien och Sverige står sida vid sida i kampen mot terrorismen.

”Dådet har påverkat våra samhällen. Vi står sida vid sida tillsammans i kampen för frihet och demokrati”, säger han.

---

Fakta: Två svenskar sköts till döds

  • Det var under måndagskvällen som två svenskar sköts till döds i centrala Bryssel före en fotbollsmatch mellan Belgien och Sverige. En tredje skadades.
  • Båda offren ska ha burit svenska landslagströjor när de besköts.

---

Fler artiklar för dig