Nyheter

Pastorer möts i sju städer efter Alms avgång

50-talet pastorer samlades i Umeå på måndagen: “Sorg och vemod, men inte modlöshet”

I veckan träffar nya tillförordnade pingstföreståndaren Pelle Hörnmark församlingarnas pastorer vid sju regionala träffar i landet. Bakgrunden är den ledarkris som har seglat upp i rörelsen nationellt. Först ut att mötas var pastorerna som finns norrut.

Ett drygt 50-tal pastorer från ett 40-tal pingstförsamlingar i Västernorrland – från Sundsvall till Luleå – möttes till information och samtal i pingstkyrkan i Umeå under måndagen. Bakgrunden är tidigare pingstledaren Daniel Alms plötsliga avgång efter anklagelser om maktmissbruk mot person i beroendeställning, med inslag av sexuell karaktär, en nyhet som har skakat om inte minst pastorskåren.

Halvbild utomhus.

– Vi möttes i en känsla av stor sorg och vemod. Samtidigt var det ingen domartribun vi var samlade till. Vi samlades för att så gott det går försöka förstå vad som har hänt och vad det kan göra med oss som enskilda individer, pastorer och rörelse, säger Ulf Sundkvist, föreståndare i Umeå Pingstförsamling.

– Våra tankar går till kvinnan som är drabbad – och samtidigt till Daniel Alm och hans familj. Det här är ju en personlig tragedi.

Angeläget att få mötas

Alfrida Stenström, som är pastor och föreståndare i Centrumkyrkan i Bjästa söder om Örnsköldsvik, var också med vid samlingen. Hon säger till Dagen efteråt att det kändes viktigt och fint att få träffa sina pastorskollegor för att få information samt dela gemenskapen, prata och be tillsammans.

– Det här är självklart något som berör oss alla, både utifrån våra olika relationer till Daniel Alm, men också utifrån andra erfarenheter vi har med oss från våra olika sammanhang, säger hon.

– När något sådant här händer känns det för mig viktigt att rikta blicken mot mig själv. Även jag skulle kunna falla som ledare. Det känns vidare angeläget att stämma av med dem som är nära mig i min församling och med kollegorna. Vad behöver vi rikta blicken mot, som vi har sett förbi?

Porträttbild

Hörnmark informerade

Pelle Hörnmark, som har klivit in som tf föreståndare för Pingst – fria församlingar i samverkan, var på plats i Umeå och kommer nu att medverka vid alla de sju träffarna från norr till söder. Hörnmark informerade om vad som hänt – så mycket pingstledningen kan säga i ärendet – och gav tillfälle till frågor och samtal.

Just nu tittar en oberoende utredning närmare på vad som hänt.

Gudstjänst i pingstkyrkan i Västerås efter att Daniel Alm lämnat, med på bild bland annat vice ordförande Wivecka Ljungh och pastor Pelle Hörnmark.

I samlingen luftades också funderingar kring hur vägen vidare ser ut för rörelsen och dess ledarskap, uppger Ulf Sundkvist.

– Mitt i sorgen, vemodet och allvarsamheten får jag samtidigt ingen känsla av modlöshet bland pastorerna. Vi tror att det trots allt ska finnas en väg vidare, säger han.

Till våren hade det varit dags att välja föreståndare till Pingst FFS, oavsett om Daniel Alm hade lämnat eller varit kvar, något som brukar göras vart fjärde år. Nu är frågan, analyserar Ulf Sundkvist, vad det är för person som behövs efter Sten-Gunnar Hedin, som banade väg för pingstsamfundet, Pelle Hörnmark, som samlade ihop pastorerna och de olika verksamheterna, och Daniel Alm som var en ledare med ett starkt driv framåt.

– Behövs det kanske en biträdande föreståndare så det inte blir för ensamt, funderar han i det här läget, och säger att det finns en medvetenhet om att de här frågorna och många andra behöver bearbetas framöver.

Ulf Sundkvist tror att de kommande volontärledarsamlingarna Pingst ledare i Jönköping, Örebro och Umeå under hösten kan bli viktiga mötesplatser för att kunna ställa frågor och fundera vidare. Han anser att varje församlingsledning i Pingst i det här läget borde tänka till kring hur det gemensamma Pingst kan vara en kraft och ett stöd framåt i det lokala arbetet.

Alfrida Stenström menar att det i kriser är viktigt att inte tänka att det här bara är en enskild händelse, utan att också reflektera och lära framåt.

– Annars är vi nog vilse från start. Vi behöver fortlöpande fundera över hur vi är transparenta, hur vi är öppna mot varandra och tar hand om varandra. Det handlar både om vilken kultur vi har och att vi har sunda strukturer, säger hon.

---

Fakta: Regionala samlingar för pingstpastorerna i veckan

  • Måndag 16/10 Umeå, Pingstkyrkan
  • Tisdag 17/10 Söderhamn, Norrtullkyrkan
  • Tisdag 17/10 Örebro, Pingstkyrkan
  • Onsdag 18/10 Uppsala, Pingstkyrkan
  • Onsdag 18/10 Göteborg, Frihamnskyrkan (Smyrna)
  • Torsdag 19/10 Mariannelunds Folkhögskola
  • Fredag 20/10 Malmö, Europaporten

---

Fler artiklar för dig