Nyheter

Nya krav på att präster ska tvingas viga samkönade par

Förra året var frågan glödhet - i år återkommer den i ny tappning och ett helt annat utgångsläge

Frågan om enskilda prästers rätt att utifrån teologisk övertygelse slippa viga samkönade par är åter en fråga för kyrkomötet. Men till skillnad från förra året pekar allt på att motionerna som lagts den här gången kommer att röstas ned utan större protester.

På förra årets kyrkomöte blev det den stora striden. Motionen som lagts kallades avkragningsmotionen, då förslaget var att präster som inte var villiga att viga samkönade par skulle kunna tas ur tjänst. Debatten blev lång och omröstningen jämn, men det slutade med ett nej till förslaget.

Inför årets kyrkomöte har två motioner lagts som återknyter till ämnet. Den med mest tyngd handlar om att domprostar och kyrkoherdar måste vara villiga att viga samkönade par, alltså ett liknande förslag som förra året med skillnaden att den här gången ställs kravet bara för dem i ledande position. Motionen är inlämnad av Georg Lagerberg (Fisk).

Men ingen av de större nomineringsgrupperna verkar vara villig att plocka upp stridsyxan den här gången, exempelvis Socialdemokraterna som var pådrivande förra gången. Ärendet har hanterats i tillsyns- och uppdragsutskottet, som utan några större protester yrkat på avslag på motionerna. Detta kommer därför med högsta sannolikhet att bli kyrkomötets beslut då man samlas på nytt i slutet av november.

Tunga yttranden

Flera tunga yttranden från kyrkans ledning har nog bromsat entusiasmen hos dem som vill driva igenom förslaget. Dels handlar det om läronämndens uttalande om motionerna som kommit in, där biskoparna tillsammans med andra teologer klargjort att förslagen strider mot kyrkans lära, vilket gör att man inte bara kan rösta igenom dem på ett enskilt kyrkomöte. I sitt yttrande skriver läronämnden att “Svenska kyrkan är en trosgemenskap och inte en åsiktsgemenskap, alltså krävs inte enighet om frågor som inte berör evangelii lära och sakramentens förvaltning.” Eftersom äktenskapet inte är ett sakrament i lutherska kyrkor, finns det inget tvång att alla måste ha samma syn i den här frågan.

Läronämnden konstaterar också att Svenska kyrkan sedan år 2009 viger samkönade par och har en ordning för hur det fungerar då enskilda präster väljer att säga nej. Inget känt fall av diskriminering av samkönade par som vill gifta sig i kyrkan finns heller att peka på.

Under utredning

Ytterligare en faktor är att frågan samtidigt utreds av kyrkostyrelsen. Tidigare i år togs nämligen beslutet att se över om prästers åsikt i vigselfrågan ska vara en fråga i samband med anställning, efter att tre biskopar markerat att de i sina respektive stift enbart prästviger dem som är villiga att viga samkönade par.

Så när frågan återigen kommer upp på kyrkomötets agenda kan den avfärdas med att detta ändå hanteras på högre nivå inom kyrkan, vilket utskottet också noterar då man yrkar på avslag. Biskopsmötet kom redan förra året med ett uttalande om att målet är att “alla präster med glädje och av fri vilja viger par av olika kön liksom par av samma kön”. Att biskoparna redan har den inställningen gör det nästintill överflödigt att kyrkomötet röstar igenom förslag som tangerar detta budskap.

---

Fakta: Kyrkomötet

  • Kyrkomötet är Svenska kyrkans högsta beslutande organ och väljs via kyrkoval vart fjärde år.
  • Mötet sammanträder i två sessioner under hösten, just nu har man haft den första sessionen.
  • Den andra sessionen inleds den 20 november, då debatt och beslut sker inför öppen ridå.

---

Fler artiklar för dig