Nyheter

Svenska prästen i Bryssel: Oro och rädsla hos de som kontaktar oss

Svenska kyrkan håller stängt på uppmaning av belgiska polisen efter terrorattacken där svenskar sköts till döds.

Prästen Fredrik Ollila säger till Dagen att det är viktigt att finnas till hands för oroliga svenskar i Bryssel efter måndagens attack där två svenskar mördades just för att de var svenskar.
– Telefonen går varm här, säger han.

Det var på måndagskvällen som tre svenskar besköts av en skytt som senare bekände trohet till IS. Två av offren avled senare. På tisdagsmorgonen bekräftade belgisk polis att man även skjutit gärningsmannen till döds.

Ligger centralt i Bryssel

Belgien höjde landets hotnivå till den högsta efter terrorattentatet. Svenska kyrkan i Bryssel ligger inte i närheten av platsen för attacken, men den är centralt belägen i Bryssel, berättar Fredrik Ollila för Dagen. I dag tisdag håller kyrkan stängt, men personalen finns tillgänglig på telefon.

– Anledningen till att vi håller stängt i dag är att vi tagit det beslutet i samråd med svenska myndigheter, säger Fredrik Ollila.

– Även belgisk polis uppmanade oss att inte öppna kyrkan i går kväll. Jag har också varit i kontakt med dem nu på morgonen.

Är det många som ringer och vill prata?

– Ja, det kan man säga. Telefonen går varm här. En del är oroliga och uttrycker rädsla och då är det viktigt att vi finns till hands så att man kan dela oron med någon.

Själv tycker Fredrik Ollila inte att det känns otryggt att bo i Bryssel.

– Det känns okej. Men vi tar säkerheten på stort allvar. Det är därför vi har stängt i dag.

Manar till vaksamhet

Han säger att polisen manat kyrkans anställda att vara försiktiga och vaksamma. Flera andra svenska institutioner i Bryssel håller stängt i dag. I nuläget finns det inte några andra planer på till exempel bevakning av kyrkan med vakter.

– Inte just nu i alla fall, men det beror ju på hur saker och ting utvecklar sig. Än så länge är det ju morgon, vi får se.

På onsdagar är det normalt mycket aktivitet i kyrkan, berättar han. Då har kyrkan barn- och familjeaktiviteter på eftermiddagen. Hur det blir i morgon vet han inte.

– Vi tar en dag i taget.

Har du märkt av svenskfientlighet i Belgien före denna attack?

– Nej, det skulle jag inte säga att jag gjort. Det är i alla fall ingenting som jag känner till.




Fler artiklar för dig