Nyheter

Lättnad bland norska metodister - alla äktenskap giltiga

800 vigslar skulle kunna ha varit juridiskt ogiltiga, avslöjade norska tidningen Dagen - ”Vi är väldigt lättade”

Omkring 800 norska par kan andas ut. Deras äktenskap är giltiga, trots att den vigselritual som användes inte haft något formellt godkännande av ansvariga myndigheter.
– Vi är väldigt lättade, säger Emil Skartveit, generaldirektör för Metodistkyrkan i Norge.

Det var i september som den norska tidningen Dagen avslöjade att den vigselritual som Metodistkyrkans pastorer använt de senaste 30 åren aldrig godkänts av Barn-, ungdoms- och familjedirektoratet (Bufdir). Det innebar att omkring 800 vigslar skulle kunna vara juridiskt ogiltiga, vilket även Dagen skrev om.

Enligt Metodistkyrkan rörde det sig om smärre ändringar som vid fem olika tillfällen gjorts i ordalydelsen i vigselritualen. För att bringa klarhet i frågan måste saken undersökas av både Bufdir och statsförvaltaren – motsvarandpe landshövdingen – i Oslos och Vikens fylken.

Bufdir menade att mindre ändringar av en tidigare godkänd äktenskapsritual inte ogiltigförklarar ett äktenskap, skriver tidningen Vårt Land. Och förra veckan kom ett instämmande från Statsförvaltaren, vilket skickades till Metodistkyrkan:

”Statsförvaltaren förutsätter att de ändringar som görs i vigselritualerna inte kommer att ha någon effekt på de äktenskap som ingåtts under den nämnda perioden. Det betyder att alla vigslar som ägt rum under perioden är giltiga.”

– Vi är väldigt lättade. Det är skönt att få ärendet avgjort, det har inte varit trevligt att ha det här hängande över oss, säger den norska Metodistkyrkans generaldirektör Emil Skartveit till Vårt Land.

– Vi är nöjda med det arbete Bufdir och Statsförvaltaren har gjort, och vi lär oss av detta.

sin hemsida ber samfundet om ursäkt “för den oro som detta förorsakat de 800 drabbade paren”.

Att de ändrade vigselritualen inte haft formellt godkännande uppdagades efter det att Metodistkyrkan i somras ansökte om ett vigselritual som öppnar för vigsel av samkönade par.

Fler artiklar för dig