Nyheter

Alpha får ny ledare i Sverige – och växlar upp arbetet i Norden

Tidigare Sverigeledaren Carl-Henric Jaktlund ska leda arbetet i ett nytt gemensamt resurscenter

Carl-Henric Jaktlund byter uppdraget som nationell ledare för Alpha i Sverige och blir ledare för ett nytt nordiskt resurscenter inom Alpha.
– Vi gör en satsning i tro för att tillsammans nå ut till ännu fler, säger han.

Alpha är ett välkänt begrepp i många kyrkor och församlingar i Sverige. Konceptet har bidragit till att föra evangeliet vidare till människor som inte är troende, men som är nyfikna på Gud och kristen tro.

Efter sju år som nationell ledare för Alpha i Sverige kommer Carl-Henric Jaktlund att leda en satsning som innebär att arbetet med att översätta och utveckla de material och filmer som används i verksamheten förstärks.

– Drömmen och visionen att jobba tätare tillsammans mellan de nationella Alpha-kontoren i Norden har funnits i flera år. Och nu tar vi det steget, berättar han och beskriver det som en satsning i tro för en verksamhet som redan arbetar med små resurser.

Delar upp arbetet

Som nationell ledare har han under flera år jobbat med två huvuduppgifter. Dels med strategiskt arbete kring Alpha i Sverige och dels med att se till att det material som produceras översätts och förpackas på ett sätt så att det fungerar i Sverige.

– Det är två parallella och nödvändiga spår som inte alltid är så enkelt att kombinera för en person, som det inte sällan är på nationell nivå i de nordiska länderna, förklarar han för Dagen.

Uppgiften som nationell ledare i Sverige tas över av Marie-Louise Nilsson, som arbetat med Alpha i Sverige under flera år.

– Det är med stor glädje och även lite bävan som jag axlar den nya rollen. Jag har älskat att coacha och inspirera kyrkor och deras ledare under de år jag arbetat i Alpha Sverige, säger hon.

Till sin hjälp kommer Carl-Henric Jaktlund att ha två deltidsanställda personer, men hur det hela kommer att bli i längden beror till stor del på vilka ekonomiska förutsättningar som finns.

– Som många andra organisationer i kristenheten är vi helt beroende av sponsorer och ekonomiska gåvor från människor som tycker att det vi gör är viktigt. Och det hoppas vi förstås på också i detta, konstaterar han.

Kommer det nordiska kontoret ansvara för översättningarna av de internationella materialen?

– Ja, vi kommer behöva hjälp av översättare till de olika språken. Men de olika projekten med allt vad det innebär i form av kontakter, layout, tryckeri med mera kommer det nordiska kontoret ha ansvar för så att de nationella kontoren kan fokusera på inspiration, coachning och strategi för arbetet i sina länder.

Nationell konferens

Han hoppas att bildandet av ett nordiskt resurscenter ska leda till att mer material ska kunna användas av församlingar i Sverige, Norge, Danmark och Finland.

Arbetet i de nya rollerna har redan påbörjats för Carl-Henric Jaktlund och Marie-Louise Nilsson. Och den 28 oktober leder de tillsammans Alpha Sveriges årliga nationella konferens i Klara kyrka i Stockholm.

Huvudtalare vid detta tillfälle blir Sarah Jackson från Holy Trinity Brompton, HTB, i London. Den församling inom Engelska kyrkan där Alpha-konceptet grundades 1977.

– Det är första gången hon besöker Sverige. Hon är ansvarig för HTB:s arbete med att plantera nya församlingar. Det arbetet har resulterat i att 150 nya församlingar grundats de senaste tjugo åren, berättar Carl-Henric Jaktlund.

Den 28 oktober utlovas dessutom en presentation av ”en stor vision och satsning för det kommande årtiondet”.

---

Fakta: Alpha-konceptet

  • En grundkurs i kristen tro.
  • Föddes i Holy Trinity Brompton.
  • I Sverige sedan 1995.
  • Får ny nationell ledare i Sverige.

---

Fler artiklar för dig