Nyheter

Kraftig anti-israelisk retorik vid palestinska demonstrationer

Judiska centralrådet kräver åtgärder mot personer som offentligt sprider antisemitism efter Hamas terrordåd

Palestina ska befrias och Israel försvinna från kartan. I helgen har flera manifestationer hållits som helt undviker Hamas brutala terrordåd på civila israeler för att i stället helt fokusera på det palestinska folkets lidande.
“Det finnas goda möjligheter att åtala personer som allmänt hetsar mot judar”, menar Aron Verständig, ordförande för Judiska centralrådet.

– Gaza bombas dag och natt, lösningen är jihad, skanderar publiken som samlats på Odenplan i Stockholm.

Det är den islamistiska organisationen Hizb ut-Tahrir som lyckats få till detta ovanliga rim, då de för andra gången efter Hamas massaker på cirka 1 300 israeler kallat till manifestationen och stöd för det palestinska folket. Manifestationen hölls på söndagseftermiddagen och fick nog en och annan förbipasserande stockholmare att tappa hakan. Förutom att det öppet uppmanades till jihad valde talaren att döma ut västvärldens ledare som hycklare och islamofober, inklusive statsminister Ulf Kristersson (M). Allt framförs till det återkommande ropet av ”Allahu Akbar”.

”Ett västerländskt fenomen”

Under talet på manifestationen kom en rad kontroversiella påståenden, exempelvis att Israel bildades för att det antisemitiska Europa inte ville ha kvar judarna.

– För att bli av med dem upprättade de den här ockupationen i hjärtat av de muslimska länderna. Den antisemitism som slängs som en piska mot muslimer är ett västerländskt fenomen, liksom det islamofobiska och all främlingsfientlighet.

Det 40 minuter långa talet avrundas med att måla upp en kamp mellan muslimer och resten av världen, där lösningen är att muslimer måste befria sig från den västerländska dominansen. Ett budskap som alltså paradoxalt nog förs fram i en av Europas huvudstäder, det som precis beskrivits som någon slags fiendeland.

Israel ska bort

Hizb ut-Tahrirs manifestation får ses som ett extremt uttryck, och de samlar inga jätteskaror. Men samtidigt sker det helt öppet, inte i någon undanskymd källarmoské. Och de är långtifrån ensamma om att den gångna helgen ha ropat slagord mot Israel.

På Sergels torg i Stockholm hölls på lördagen en större manifestation för palestiniernas sak. Inte heller här omnämndes Hamas massmord på judar som nyss genomförts, utan fokus var helt på Israel och de övergrepp de samlade anser att landet gör sig skyldig till. Bland slagorden som ekade fanns bland annat ramsan att Palestina ska befrias ”från floden till havet”, vilket i praktiken innebär att Israel ska bort då landet ligger mellan Jordanfloden och Medelhavet. Ett krav som också ligger i linje med Hamas uttalade mål.

”Hur är detta inte hets mot folkgrupp”, frågar sig högeropinionsbildaren Henrik Jönsson på plattformen X (tidigare Twitter).

Ohelig allians

Det finns också filmer från demonstrationen på Sergels torg där en man under jubel eldar upp en israelisk flagga, scener som man ofta ser på antiisraeliska demonstrationer i muslimskt dominerande länder.

På sociala medier har det också väckts en hel del uppmärksamhet då den nazistiska gruppen NMR anslöt sig till demonstrationen och satte upp en banderoll med budskapet ”krossa sionismen”, samtidigt som kommunistiska partiers flaggor vajade sida vid sida med de palestinska.

I hela Västeuropa

Slagord mot Israel och antisemitiska uttryck har även hörts i flera andra länder i Västeuropa de senaste dagarna. I Frankrike har alla propalestinska demonstrationer förbjudits, efter att polisen tidigare använt tårgas och vattenkanoner för att kunna behålla kontrollen. I Storbritannien har inrikesminister Suella Braverman varnat alla som i de stora propalestinska demonstrationerna glorifierat terrorism och folkmord på judar. ”Polisen kommer efter er”, är hennes budskap på plattformen X.

Aron Verständig är ordförande på Judiska centralrådet.

Vad säger du om alla slagord som förts fram på svenska gator och torg på de propalestinska manifestationerna?

– Det intressanta här är att man uppmanar till folkmord på judar. Givet den nya lagstiftningen vi har borde det finnas goda möjligheter att åtala personer som allmänt hetsar mot judar som folkgrupp, men även de som uttrycker stöd för Hamas. Den nya terrorlagen trädde i kraft för några månader sedan och av det jag har förstått från polisen så har de börjat titta på hur den kan tillämpas i det här fallet, säger Aron Verständig till Dagen.

Är det några uttryck du speciellt reagerat på?

– Det är uppmaning till jihad, till att islamiska arméerna ska göra sitt jobb. Sedan måste man se de vanliga ramsorna om Palestina i ljuset av det som har hänt förra helgen. Att om vi har ett av de värsta terrordåden någonsin och sedan ställer sig folk och önskar sig mera av det, då menar jag att man har gjort sig skyldigt till ett brott. Det här måste polis och åklagare utreda.

Aron Verständig menar också att polisen bör väga in riskerna för den här typen av brott då de ger tillstånd till manifestationer av det här slaget.

– Sedan får man så klart uttrycka stöd för den palestinska befolkningen, men det måste man kunna gör utan att uppmana till folkmord eller till stöd för terrorister.

Svenska judar har i samband med att kriget mellan Israel och Hamas dragit i gång uppmanats att inte skylta offentligt med att de är judar, exempelvis genom att bära davidsstjärnan synligt. Aron Verständig bekräftar att det råder en förhöjd hotbild just nu.

– Vi vet av erfarenhet att det som sker i Israel och Palestina får konsekvenser för judar i Europa och Nordamerika och nu har vi sett mycket stöd för Hamas agerande. Det är heller inte helt orimligt att en person som ena dagen firar ett folkmord på judar andra dagen kan tänka sig agera våldsamt mot just judar.

---

Fakta: Israels krigsförklaring

  • Efter Hamas överraskningsattack inne i Israel, som dödat cirka 1 300 personer, har Israel förklarat krig.
  • Redan har bomberna fallit över Gazaremsan och den israeliska armén har uppmanat civila att evakuera från Gaza city.

---

Fler artiklar för dig