Utrikes

Gränsövergång öppnas för hjälp till Gazabor i nöd

Fler än en miljon människor söker skydd inför en möjlig markoffensiv.

En gränsövergång mellan Gazaremsan och Egypten har öppnats tillfälligt för att förnödenheter ska kunna passera till Gazabor i nöd. Fler än en miljon människor söker skydd inför en möjlig markoffensiv.

Enligt bland andra al-Arabiya öppnades gränsövergången Rafah under måndagsmorgonen. Där har lastbilar fyllda med förnödenheter stått i kö.

Att en gränsövergång till Egypten skulle öppnas meddelade USA:s utrikesminister Antony Blinken på söndagen, efter att denne hade träffat Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi.

– Rafah kommer att återöppnas. Tillsammans med FN, med Egypten, med Israel och andra tar vi fram en mekanism genom vilken vi ska få in hjälp till människor som behöver den, sa Blinken, enligt Reuters.

”På avgrundens rand”

Mellanöstern står på avgrundens rand, enligt FN:s generalsekreterare António Guterres.

Han vädjar till Hamas att omedelbart och utan villkor släppa gisslan som tagits samt till Israel om att släppa in humanitär hjälp till invånarna i Gaza.

”Vatten, el och andra nödvändigheter är på väg att ta slut i Gaza”, sa Guterres i ett uttalande som gick ut innan det började rapporteras att gränsövergången i syd öppnades.

Tusentals dödade civila

Lördagen den 7 oktober bröt sig mängder av den palestinska islamistgruppen Hamas soldater genom den hårt befästa gränsen mellan Gaza och Israel. Fler än 1 400 människor, varav den absoluta merparten civila, sköts, höggs och brändes till döds i den överraskande attacken, som är den dödligaste som har riktats mot Israel i landets historia.

Fler än 150 personer, bland dem barn, har tagits som gisslan av Hamas.

Israel förklarade krig mot Hamas och har sedan anfallit Gazaremsan, där islamistgruppen styr, med omfattande och ihållande flygbombningar. Hela områden har lagts i ruiner och allra minst 2 600 människor har dödats, även där den absoluta merparten civila. Upp emot 10 000 uppges ha blivit skadade i anfallen.

Allt som allt handlar det om 1,1 miljoner människor som uppmanas lämna norra Gaza.

---

Fakta: Hamas och Gaza

  • Det beräknas bo omkring två miljoner människor på Gazaremsan.
  • Enligt Osloavtalet från 1993 ska Israel tillåta Palestinska myndigheten visst självstyre på Gazaremsan.
  • 2006 vann den islamistiska rörelsen Hamas över det sekulära al-Fatah i ett parlamentsval i Gaza. Hamas ville bilda bred koalition med al-Fatah och andra partier, men när dessa vägrade bildade Hamas egen regering och inrättade en egen säkerhetsstyrka i Gaza.
  • I Gaza utbröt blodiga uppgörelser mellan anhängare till Hamas och al-Fatah. Försök att komma överens misslyckades och 2007 slängde Hamas ut al-Fatah ur Gaza och tog över förvaltning och polisiär verksamhet.
  • Sedan Hamas tog kontroll över Gazaremsan har Israel upprätthållit en blockad mot området. Även Egypten har behandlat Gaza restriktivt.
  • al-Fatah fortsätter att styra på Västbanken.

Källa: Landguiden/Utrikespolitiska institutet, Nationalencyklopedin

---

Fler artiklar för dig