Nyheter

Gigantiskt trädkors synligt från ovan igen - skapades i smyg

Irländsk skogsarbetare skapade levande konstverk i smyg

Träden börjar skifta färg igen. Och för flygresenärer som passerar den irländska orten Killea innebär det en ny möjlighet att beskåda det stora kors som varje höst framträder i skogen.

Det keltiska korset, som är drygt 100 meter långt och 70 meter brett, uppmärksammades första gången 2016. Nyfikna passagerare som skulle landa på flygplatsen i närbelägna Derry började ställa frågor och spåren ledde vidare till skogsarbetaren Liam Emery. Det visade sig att 51-åringen hade avlidit flera år tidigare, men hans hustru kunde berätta att maken i hemlighet hade planterat japanska lärkträd mitt bland omgivande åretruntgröna träd.

Enligt hustrun hade hon delvis glömt träden. När hon fick se resultat konstaterade hon dock att maken hade varit stolt över slutresultatet.

– Han ville verkligen att saker skulle vara perfekta och jag tror att det keltiska korset är perfekt för honom, sa hon enligt Irish Central till Ulster Television.

”Gav gåvan till alla oss andra”

En växtbiolog och expert på trädgårdsodling, Gareth Austin, förklarade att det levande konstverket kommer att finnas kvar i 60–70 år. Han konstaterade också att det krävs stor kunskap för att skapa ett kors av den här storleken enbart med hjälp av träd.

– Det här är inte samma sak som att skapa mönster i gräsmattan på baksidan av huset, det här kräver betydande kunskaper om trädgårdsodling, sa han.

– Liam skapade det här och gav gåvan till alla oss andra, fortsatte Gareth Austin.

Så kallade kelterkors, som ursprungligen kommer från solkorset, har länge använts som en symbol för keltisk kristendom. I mitten av 1800-talet började Ku Klux Klan använda sig av symbolen, något även nynazistiska rörelser gjorde under sent 1900-tal.


Fler artiklar för dig