Nyheter

Duva hittades korsfäst på kyrkans port

Kyrkoherden oförstående och undrande – “om en person är kritisk är det bättre att uttala det”

Händelsen beskrivs som obehaglig och märklig. ”Det sätter i gång många tankar”, säger kyrkoherden efter att en duva hittats fastspikad på ett kors på porten till Sankt Örjans kyrka i Skelleftehamn.

Duvan hittades död och uppspikad på ett träkors av en privatperson som i onsdags kväll var ute på en promenad med sin hund. Fågeln var då redan död, men hade hängts upp likt en korsfäst Jesusgestalt med vingarna utsträckta. Den korsfästa duvan hade sedan hängts upp på kyrkporten till Sankt Örjans kyrka som ligger i samhället Skelleftehamn.

Vem som ligger bakom och vad syftet kan tänkas vara är något av ett mysterium. Duvan är en välkänd symbol, inom kristenheten som en representant för den Helige ande, men utöver det är duvan också en känd fredssymbol.

Osmakligt agerat

– Det sätter i gång många tankar. Vad är motivet? Ingen vet vad motivet kan vara, eller om det ens finns ett motiv, säger Markus Ahlstrand, kyrkoherde i Skellefteå S:t Örjans församling, till Norran.

Sent på onsdagskvällen möttes personer som hade vägarna förbi S:t Örjans kyrka i Skelleftehamn av en obehaglig syn –...

Posted by Norran on Thursday, October 12, 2023

Han beskriver tilltaget som osmakligt och även onödigt.

– Om en person är kritisk mot kyrkan är det bättre att uttala det i stället för att göra en sådan här markering.

Kyrkoherden berättar att det inte finns någon hotbild mot kyrkan och vädjar till folk att inte börja spekulera i varför det här har hänt, men den som känner till mer får gärna vända sig till polisen, som redan tagit emot en anmälan efter händelsen.

---

Fakta: Duva och tro

  • Duvan är i kristen tradition en symbol av den helige Anden, något som ofta återkommer i kristen konst.
  • Anledningen till detta är att när Jesus låter döpa sig beskrivs det hur himlen öppnas och Guds ande sänker sig över honom som en duva.

---

Fler artiklar för dig