Nyheter

170 unga vuxna samlades på Bibelfestivalen i Örebro

Elever vid några av de största svenska bibelskolorna deltog. Panelsamtal om krig och våld blev ”ett väldigt viktigt samtal”

En två dagar lång bibelfestival samlade runt 170 deltagare från fem bibelskolor. Särskilt aktuellt blev ett panelsamtal om krig och våld i ljuset av Bergspredikan.

Mikael Tellbe, lektor vid Akademi för ledarskap och teologi (ALT), är märkbart upprymd över den nyss avslutade Bibelfestivalen när Dagen når honom. Runt 170 elever från de fem bibelskolorna Götabro, Livskraft, Mariannelund, Södra Vätterbygdens folkhögskola och Bibelskola väst samlades under två dagar, torsdag och fredag, på högskolan ALT:s campus i Örebro för att förkovra sig i Bibeln.

– Jag är jätteglad, det blev väldigt lyckat. Man märker hur viktigt det är att samla ungdomar på det här sättet. De är ju framtidens ledare, pastorer och förkunnare, säger Mikael Tellbe.

Mikael Tellbe, teolog.

”Får ta del av specialkunskaper”

Programmet innehöll seminarier, panelsamtal, bibelstudier och gudstjänstfiranden. Utöver ALT:s lärare fanns också seminarieledare och paneldeltagare från Svenska evangeliska alliansen, Svenska bibelsällskapet och Svenska folkbibeln med under de två dagarna.

– Dagarna fungerar som en resurs för bibelskolorna och deras elever, som får ta del av de specialkunskaper inom bibelområdet som fanns samlad och som inte nödvändigtvis finns hos de olika bibelskolorna själva.

Bibelfestivalen fungerar också som en rekryteringsbas för ALT, vars teologistudenter i de flesta fall gått på någon bibelskola innan de akademiska studierna på högskolan inleds. Många av bibelskolorna leds dessutom numera av tidigare studenter från ALT, berättar Mikael Tellbe.

Samtal om krig och våld

En höjdpunkt under Bibelfestivalen var ett panelsamtal om krig och våld i ljuset av Bergspredikan, säger Mikael Tellbe.

– Vi hade Olof Edsinger som försvarade förekomsten av försvarskrig, Micael Grenholm som är pacifist, och Vivian Caragounis som har erfarenhet av arbete i konflikthärdar i Sudan och Bosnien. Man märkte att det var ett väldigt viktigt samtal, dels utifrån Ukrainakriget, dels utifrån det som händer nu med Hamas och Israel.

Bibelfestivalen samlade omkring 170 deltagare från fem olika bibelskolor.

Under ytterligare ett panelsamtal fick deltagarna skicka in vilka frågor de ville om Bibeln. 55 frågor kom in – men bara en del av dem hann behandlas under det timslånga passet.

En av frågorna var: Var det Gud som skapade dinosaurier?

Vad svarade panelen på det?

– Ja, varför inte!

---

Fakta: Bibelfestivalen vid ALT

  • Högskolan Akademi för ledarskap och ledarskap i Örebro anordnar varje år Bibelfestivalen, där elever från flera bibelskolor under ett par dagar får förkovra sig i Bibeln.
  • Mikael Tellbe, lektor vid ALT, nämner tre saker som gör dagarna viktiga. För det första blir den bibelexpertis som finns på plats en resurs för bibelskolorna. För det andra kan eleverna från respektive bibelskola få nätverka med varandra. För det tredje utgör dagarna en viktig rekryteringsbas för ALT.

---

Fler artiklar för dig