Nyheter

Polsk präst i Sverige inför ödesvalet: Utan kristna rötter förlorar vi vår identitet

Katolsk präst i Sverige: I detta val kommer vårt samhälle att kunna visa om det stödjer kristna värderingar

Polen står inför ett ödesval på söndag när landet ska välja ett nytt parlament. Bland polacker finns en oro att lagändringar som ytterligare hotar att urholka demokratin ska bli följden.
– Valet är viktigt eftersom vi ställs inför två olika vägar, menar den katolske prästen Pawel Drazyk som bott i Sverige i femton år.

Det nationalkonservativa partiet Lag och rättvisa, PIS, som haft regeringsmakten sedan 2015, leder i opinionsundersökningarna. Partiet har i en koalition styrt landet i åtta år och hoppas få förtroendet igen.

Men oppositionen bestående av en koalition av mittenpartier, som leds av den förre premiärministern Donald Tusk, ligger hack i häl i mätningarna. Pawel Drazyk förklarar sin syn på vad valet handlar om:

– I detta val kommer vårt samhälle att kunna visa om det stödjer kristna värderingar eller en fel uppfattad modernism som i sin grund förkastar kristna värderingar. Utan att bygga på våra kristna rötter förlorar vi vår identitet, framhåller han.

Valkampanjen beskrivs i medier som hätsk. Regeringspartiet anklagas av sina politiska motståndare för att ha utsett migranter och hbtq-personer till syndabockar, vilket lett till splittring mellan olika grupper i samhället.

PIS försvarar sig med att deras politik varit nödvändig för att dels rädda Polen från korruption och dels stoppa att auktoritära krafter tar över landet.

Jurister och yrkesorganisationer har i likhet med EU och Europarådet anklagat PIS-regeringen för att bland annat undergräva rättsstaten och begränsa mediernas frihet. Också bland befolkningen finns en oro för vart detta ska leda.

Många är oroliga för utvecklingen i Polen. De menar att landet går i en auktoritär riktning och att demokratin har urholkats. Vad tänker du om det?

– Jag delar absolut inte denna åsikt. Att demokratin urholkats är de vänsterliberala kretsarnas åsikter. De tycker att endast deras åsikter är de enda rätta och att om det efterlevs så kommer demokratin att upprätthållas, svarar Pawel Drazyk.

– Att säga att Polen går i en auktoritär riktning är mycket överdrivet och samtidigt sårande för landet och dess invånare, anser han.

Kyrkan en maktfaktor

Pawel Drazyk arbetar dels heltid som rektor för Katolska polska missionen i Stockholm och dels halvtid som kaplan i Trefaldighets församling i Järfälla. När Dagen når honom på telefon har han fullt upp med arbetet, och svarar skriftligen på Dagens frågor.

En man i svart prästskjorta som ler.

Katolska kyrkan brukar alltid vara en maktfaktor när Polen går till val. Synen på abort är en fråga som engagerar många polacker, men som också bidrar till en ökad polarisering.

År 2020 inskränktes rätten till abort genom ett domslut i författningsdomstolen. Sedan dess är abort förbjudet i Polen även när barnet är missbildat, ett faktum som väckt kritik.

En fråga i mängden

Den 1 oktober hölls en demonstration i Warszawa, som sammankallats av oppositionsledaren Donald Tusk, där missnöjet var stort med regeringens politik över lag. Drygt 1 miljon människor ska ha varit närvarande, rapporterar Le Monde.

Enligt Pawel Drazyk är dock abortfrågan inte en av de viktigaste frågorna i årets val, även om den naturligtvis finns med i valkampanjen.

Han nämner migrationskrisen i Europa, kriget i Ukraina och på vilket sätt Polen ska förhålla sig till sitt grannland Ukraina, inflationen och om tidigare vallöften har infriats eller ej, som de mest aktuella frågorna i valrörelsen.

Polska valet ger eko

Katolska kyrkans roll i valet beskriver han som att den inte stöttar något särskilt parti, men att det inte heller är sant kyrkan är neutral. Det, påpekar han, skulle i så fall innebära att Katolska kyrkan samtycker till allt, och det gör den inte.

CNN skriver att valresultatet i Polen kommer att skicka svallvågor västerut i EU:s medlemsländer och österut i det krigshärjade Ukraina samt över Atlanten där Vita huset kommer att följa utgången noga.

Vid en valseger ser PIS inte ut att kunna bilda en regering på egen hand. Många polacker är oroliga att små ultranationalistiska partier kan utnyttja situationen och bli ”kungamakare”. Om de får en vågmästarroll kan det betyda att utvecklingen går åt fel håll, menar kritikerna.

60 procent röstar

Med sina drygt 37 miljoner invånare är Polen den femte största nationen bland EU:s 27 medlemsländer. Bland de ungefär 150 000 polacker som bor i Sverige bedömer Pawel Drazyk att engagemanget för valet varierar.

– Engagemanget för detta val hos polacker i Sverige ligger nog på ungefär samma nivå som för polacker i Polen. Det vill säga att cirka 60 procent röstar. Säkerligen beror det lite på situationen och vad valet handlar om, resonerar han.

Ska du själv rösta på söndag?

– Ja, det kommer jag att göra eftersom det är min medborgerliga plikt och jag vill påverka åt vilket håll mitt hemland ska styras i framtiden.

---

Fakta: Parlamentsval i Polen

  • Underhuset sejmen har 460 ledamöter.
  • De utses i allmänna, proportionerliga val vart fjärde år.
  • Övre kammaren, senaten, har 100 ledamöter.
  • De utses vart fjärde år i allmänna personval.
  • Källa: Landguiden

---

Fler artiklar för dig