Nyheter

Sex partier manifesterade till stöd för Israel – V och MP uteblev

Beordrad röstvila stoppade Carola från att sjunga den israeliska nationalsången

På Norrmalmstorg uttryckte sex riksdagspartier på onsdagskvällen sitt stöd för det terrordrabbade Israel. Carola skulle sjunga den israeliska nationalsången, men hindrades av tillfälliga problem med rösten.

STOCKHOLM. Israeliska flaggor vajade i luften och någon stötte då och då i en shofar när hundratals personer hade samlats på Norrmalmstorg för att uttrycka sitt stöd för Israel, som den 7 oktober drabbades av massiva attacker från terrororganisationen Hamas.

– Graden av ondska och brutalitet är skakande och leder tankarna till Islamiska statens övergrepp och folkmord 2014 i Irak, sa Lars Adaktusson, ordförande i Vänskapsförbundet Sverige-Israel, som arrangerade manifestationen som bevakades av ett relativt stort antal poliser.

Folkmassan skanderade

En liten grupp motdemonstranter från nynazistiska Nordiska motståndsrörelsen hade ställt sig ett stenkast från Norrmalmstorg och ropade ibland ut antiisraeliska slagord.

Ett par gånger dränktes slagorden i folkmassans burop, och en gång i massans skanderingar: Am Yisrael Chai – Israels folk lever.

Bland deltagarna på torget fanns artisten Carola Häggkvist, klädd i den israeliska flaggans blåvita färger. Motvilligt fick hon avstå från att sjunga den israeliska nationalsången Hatikvah från scenen.

– Jag är här för att visa min solidaritet – för fred och emot terror. Om jag inte hade beordrats röstvila hade jag gärna sjungit också, sa hon till Dagen.

Uppdraget att leda deltagarna i nationalsången föll i stället på Israels ambassadör Ziv Nevo Kulman.

Buschs röst brast

Vänskapsförbundet Sverige-Israel hade bjudit in riksdagens alla åtta partier till manifestationen. Sex av dem – regeringspartierna M, KD, L och regeringens samarbetsparti SD, samt S och C – hade skickat representanter som talade från scenen.

Rösten brast för KD-ledaren och vice statsministern Ebba Busch när hon talade om mödrar som har tvingats begrava sina barn, och åter andra mödrar som nu undrar om deras kidnappade barn, som Hamas håller som gisslan, torteras.

Hon uttryckte också sorg över de civila palestinier som dött när Israel har angripit mål på Gazaremsan.

– Ansvaret för detta bär Hamas, sa hon.

Baudin: ”Hamas får inte komma undan”

Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin sa i sitt tal att Hamas måste bekämpas, ”precis som vi har bekämpat andra terrororganisationer”.

– Hamas får inte komma undan, de måste straffas. De får aldrig vinna, sa han.

Baudin konstaterade också att Israels folkrättsliga rätt att försvara sig är självklar, samtidigt som han uppmanade landet att fortsätta förvarna civila palestinier på Gazaremsan inför luftvärnsangrepp.

SD vill ompröva erkännande

SD:s partisekreterare Mattias Bäckström Johansson menade i sitt tal att Sverige nu behöver ompröva sitt erkännande av Palestina – och samtidigt erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

Moderaternas partisekreterare Karin Enström talade om svenska judars oro för att bära Davidstjärnan och tala hebreiska i offentliga miljöer.

– Antisemitismen måste motverkas, oavsett var den visar upp sitt fula tryne, sa hon.

V och MP deltog inte

Två riksdagspartier, V och MP, hade inte skickat några representanter till manifestationen.

”Vänsterpartiet hade inte möjlighet att delta vid manifestationen”, skriver partiets presstjänst i ett sms till Dagen, och fortsätter: ”Vi har uttryckt vår sympati med offren och vårt oreserverade avståndstagande från Hamas terrordåd i andra sammanhang.”

På onsdagskvällen rapporterade Ekot att V-ledaren Nooshi Dadgostar har fått intern kritik från flera partikollegor som anser att hon varit ensidig i sitt fördömande av Hamas.

På Dagens fråga om Vänsterpartiet ville avstå från att delta i manifestationen, eller om partiet egentligen ville delta men inte kunde göra det, hänvisar presstjänsten till partisekreteraren Aron Etzler. Dagen har ställt frågan till honom, men han har inte återkommit.

Miljöpartiets presstjänst uppger för Dagen att ingen företrädare för partiet hade möjlighet att delta i manifestationen. På frågan om partiet ville delta svarar presstjänsten: ”Vi kom aldrig så långt i resonemanget, eftersom ingen kunde.”

Fler artiklar för dig