Nyheter

Första nya kyrkan på över 100 år invigd i Turkiet

Turkiets president fanns med och invigde kyrkan – som till skillnad från många andra godkänts av regimen

President Recep Tayyip Erdogan invigde på söndagen den första kyrkan som har byggts med de turkiska myndigheternas godkännande sedan landet blev en självständig republik 1923.
– Jag hoppas att kyrkan kommer att skänka god lycka till den syriska gruppen, sa presidenten, som kritiserats hårt för behandlingen av kristna.

Den nya kyrkan har byggts på en del av en gammal katolsk kyrkogård i stadsdelen Yeşilköy, som ligger på den europeiska delen av Istanbul.

I området finns sedan tidigare flera gamla kyrkor, men den nya syrisk-ortodoxa kyrkan uppges vara den första som har godkänts av myndigheterna i landet på över 100 år.

När kyrkan invigdes passade president Erdogan på att tacka alla som hade bidragit till projektet.

– Vi har arbetat tillsammans med representanter för den syriska gruppen och säkerställt att de nödvändiga åtgärderna har vidtagits, sa han enligt tidningen Daily Sabah.

Grunden till kyrkan lades 2019 och initialt var det tänkt att kyrkan skulle ha invigts tidigare i år. Men den stora jordbävningen som drabbade Turkiet och Syrien i februari ledde till att det fick senareläggas.

Första gudstjänsten på söndag

I samband med söndagens invigning sa Sait Susin, som är ordförande för det syrisk-ortodoxa stiftet i Istanbul, till nyhetsbyrån AFP att det var en glädjens dag.

Han konstaterade samtidigt att det är den första kyrkan som har invigts i landet sedan Turkiet blev en självständig republik 1923.

Den nya kyrkobyggnaden är fem våningar hög. Enligt Daily Sabah ska ett våningsplan användas som kulturlokal där människor kan samlas efter bland annat gudstjänster, dop, bröllop och begravningar, men också för möten och konferenser.

Vid gudstjänster uppges kyrkan kunna rymma 750 personer. Den första religiösa samlingen är planerad att genomföras nu på söndag, den 15 oktober.

Kritik mot Turkiets president

President Erdogan har under sina år vid makten återkommande kritiserats för behandlingen av kristna i landet. Han har bland annat anklagats för att omvandla gamla kyrkor till moskéer och 2020 möttes han av hård internationell kritik när han meddelade att Hagia Sofia – som ursprungligen byggdes som en kyrka, men som senare blev moské innan byggnaden gjordes om till museum år 1934 – åter skulle användas som moské.

Under 2018 uppmärksammade också Dagen i en rad artiklar den amerikanska pastorn Andrew Brunson som hade suttit frihetsberövad i två års tid.

Dagen innan invigningen av den nybyggda syrisk-ortodoxa kyrkan i Istanbul gick Hamas i Gaza till anfall mot Israel. Enligt Middle East Monitor lyfte presidenten upp oron i omvärlden när han talade i kyrkan.

– Vi ser i dag att det finns stora problem på många ställen i världen. Men enheten som gestaltas här i dag ser jag som väldigt viktig.

---

Fakta: Syrisk-ortodoxa i Istanbul

  • Den syrisk-ortodoxa kyrkan i Istanbul utgör omkring 17 000 personer och de har länge önskat en ny kyrkbyggnad. 2009, när Erdogan var premiärminister, beordrade han stadsstyret i Istanbul att ordna mark för kyrkbygget. 2019 togs det första spadtaget och nu har kyrkan invigts.

---

Fler artiklar för dig