Nyheter

Per-Erik Hallin framträdde under lövhyddohögtid i Jerusalem

Per-Erik Hallin framträdde: “Dans, musik och kulturell mångfald”

Tusentals kristna från hela världen tågar genom Jerusalems gator i samband med firandet av den judiska lövhyddohögtiden.
Också svenska deltagare är på plats, bland dem artisten Per-Erik Hallin som framträdde på öppningskvällen.

JERUSALEM. Gatorna i centrala Jerusalem fylls av mer än 60 000 människor som tågar i den så kallade Jerusalem-marschen på onsdagen. De allra flesta är israeler, men den största enskilda gruppen är tusentals evangelikala kristna från hela världen som med sina flaggor och folkdräkter utgör ett färgstarkt inslag i folkmassan.

Mer än 3 000 kristna sionister från 80 länder är i Jerusalem för att fira den veckolånga judiska lövhyddohögtiden. Detta i regi av Internationella kristna ambassaden i Jerusalem (ICEJ), en proisraelisk evangelikal grupp med säte i Jerusalem.

– Det är jätteroligt att vara med, Jerusalem är en fantastisk stad. Jag har hört talas om firandet i många år. Det är dans, musik och en mångfald av kulturer, säger den legendariske kristne artisten Per-Erik Hallin.

Han framträdde på öppningskvällen i Jerusalem tillsammans med bland andra en kör från Fiji samt dansare och musiker från Norge och Nigeria.

Tusentals kristna från hela världen tågade genom Jerusalem på lövhyddohögtiden.

De största delegationerna kommer från Brasilien och Fiji, men där finns också deltagare från länder som Iran och Nordkorea. Ett tiotal svenskar gick med i onsdagens marsch – och ett 30-tal svenskar från missionsbåten Elida, som just nu ligger i hamn i Israel, stod vid sidan och hejade på.

– Det är fantastiskt att se de profetiska orden förverkligas om att folk ska komma från hela världen och fira med det judiska folket i Jerusalem, säger Stefan Abrahamsson, kapten på Elida.

Internationella kristna ambassaden (ICEJ) och deltagarna understryker att lövhyddohögtiden är den enda judiska helg som Bibeln uttryckligen manar icke-judar att delta i. De hänvisar till profeten Sakarjas ord om att alla folk ska dra upp till Jerusalem ”för att tillbe konungen Herren Sebaot, och för att fira lövhyddohögtiden” (Sak. 14:16).

– Det är en härlig känsla att vara här och möta trossyskon från hela världen och att möta det judiska folket. Profeten har inbjudit alla folk och nationer att fira lövhyddofesten i Jerusalem, vi kommer hit på inbjudan av Gud, säger Gitten Öholm från Växjö som leder Kristna ambassadens svenska avdelning.

”Viktigt att stå upp för Israel”

Eva Manninen från Uppsala och rörelsen Nationell bön har varit i Israel tidigare, men deltar för första gången i festen:

– Som kristen är det viktigt att stå upp för Israel tillsammans med nationerna, säger hon.

ICEJ, som grundades 1980, och andra kristna sionister kritiseras av palestinska kristna för att vara ensidigt proisraeliska och för att glömma sina palestinska trosfränder. I Israel har kritiker sagt att ICEJ lierat sig med de mest nationalistiska krafterna, men samtidigt uppskattas gruppen i Israel för sin sociala verksamhet och för sitt stöd till judisk invandring.

Tusentals kristna från hela världen tågade genom Jerusalem på lövhyddohögtiden.

Inför årets lövhyddofest protesterade en liten grupp ultraortodoxa judiska extremister mot ICEJ och anklagade organisationen för att missionera. Samtidigt har under året rapporterats en rad attacker mot kristna, bland annat att ultraortodoxa judiska ungdomar har spottat på kristna präster och pilgrimer i Jerusalem.

Ledande israeliska politiker och rabbiner fördömer attackerna.

– Det är en liten minoritet som attackerar kristna. Det är uppmuntrande att israeliska ledare som presidenten, premiärministern och överrabbinerna fördömer attackerna och försvarar religionsfriheten. Vi är glada över att det israeliska folket välkomnar oss i Jerusalem på lövhyddohögtiden, säger David Parsons, ICEJ:s vicepresident och talesperson.

– President Isaac Herzog sticker ut genom att ha försvarat oss hela tiden. Det är bra att också premiärminister Benjamin Netanyahu till slut fördömer attackerna, säger han.

Marschen är höjdpunkten

Den svenska deltagaren Maria Smeds, EFS-präst från Kiruna, säger att hoten inte har minskat hennes glädje över att delta i lövhyddofesten.

– Gud säger att folken ska komma upp till Jerusalem och dela högtiden med judarna. Det har varit lite spänt med extremister som hotat glädjefesten i år. Men glädjen tar över, säger hon.

Jerusalemmarschen är höjdpunkten under veckans firande. ICEJ har också haft program vid Genesarets sjö samt ordnat ett besök i utsatta israeliska samhällen intill Gazagränsen.

Tusentals kristna från hela världen tågade genom Jerusalem på lövhyddohögtiden.

---

Fakta: Evangelikala Israelvänner

  • Internationella kristna ambassaden (ICEJ) är en kristen sionistisk organisation med säte i Jerusalem.
  • Den bildades 1980 av evangelikala kristna som ville uttrycka sitt stöd för Israel när en rad länder stängt sina ambassader i Jerusalem.
  • ICEJ är mest känd för att arrangera det kristna firandet av den judiska lövhyddohögtiden med tusentals kristna deltagare från hela världen varje år. Gruppen bedriver också social verksamhet i Israel och stöttar judisk invandring till landet.
  • Lövhyddohögtiden, sukot, är en av judendomens tre vallfartshögtider. Den firas till minne av israeliternas 40-åriga ökenvandring efter uttåget från Egypten – och namnet syftar på de tillfälliga hyddor de ska ha bott i under denna promenad. Religiösa judar bygger än i dag sådana tältliknande boningar där de äter och ofta sover under den veckolånga helgen.

---

Fler artiklar för dig