Nyheter

Hon blir ny rektor på Liljeholmens folkhögskola

Petra Hallqvist: En viktig uppgift som kristen folkhögskola är att förmedla hopp och livsmening

Petra Hallqvist har tagit över som rektor på Liljeholmens folkhögskola i Rimforsa.
– Folkhögskolor är viktiga spelare i samhällsbygget eftersom vi låter människor lära och växa utifrån deras olika förutsättningar, säger hon.

På Facebook meddelar Liljeholmens folkhögskola att Daniel Bjurhamn slutar, ”efter mäktiga 17 år” som skolans rektor. Efterträdaren Petra Hallqvist säger till Dagen att hon vill fortsätta det goda arbete som gjorts och görs på skolan.

– Tillsammans med skolans personal vill jag först ringa in vilka behov som finns, utveckla det vi är duktiga på och förstås hitta nya områden att arbeta inom och målgrupper som skulle ha glädje av det vi erbjuder, berättar hon.

Liljeholmens folkhögskola.

Liljeholmens folkhögskola har Evangeliska frikyrkan, EFK-församlingen Ryttargårdskyrkan i Linköping, och Östgötamissionen som huvudmän.

Skolan är inte enbart knuten till Rimforsa utan har en filial i Linköping. Dessutom har den flera samarbetspartners däribland Bilda Gårdshuset och ALT, Akademi för teologi och ledarskap som utbildar pastorer för pingströrelsen, Evangeliska frikyrkan och Svenska alliansmissionen.

– Det är spännande att vi jobbar på flera arenor och söker samarbeten för att göra ett så bra jobb som möjligt. Samhället förändras ju hela tiden, och där behöver folkhögskolorna hänga med för att fylla de behov som är aktuella, resonerar hon.

För många i Sverige har folkhögskolestudier blivit en språngbräda till att hitta rätt i arbetslivet och i livet i stort. Inte minst fyller de kristna folkhögskolorna ett vakuum i utbildningsdjungeln.

En viktig uppgift för oss som en kristen folkhögskola är att förmedla hopp och livsmening. Vi vill låta var och en växa och ta till sig kunskaper och erfarenheter efter sina egna förutsättningar, säger Petra Hallqvist.

Naturen gynnar lärandet

Liljeholmens folkhögskola har 80 internatplatser och under ett läsår uppgår antalet deltagare i kortare eller längre kurser till cirka 600 personer. Hon lyfter fram skolans placering på en liten ort på landsbygden, som en tillgång.

– Skolan är vackert belägen vid sjön Åsunden. Det natursköna landskapet där vi verkar gynnar lärandet. Vår närmiljö uppmuntrar till att lära av och med varandra, menar hon.

Petra Hallqvist har tidigare haft flera chef- och ledaruppdrag inom såväl den ideella sektorn som på den kommunala och det statliga området.

– Jag har jobbat med internationellt bistånd på Diakonia och med internationellt utvecklingssamarbete på SMU, berättar Petra Hallqvist som senast kommer från en tjänst på Linköpings kommun där hon har jobbat med överförmyndarfrågor.

Liljeholmens folkhögskola.

Har bra söktryck

Hon är pastorsdotter och har sina rötter inom Svenska missionsförbundet, som numera är en del av Equmeniakyrkan. Equmeniakyrkan i Linköping är den församling där hon firar gudstjänster och deltar i gemenskapen.

Hur är söktrycket till skolan?

– Generellt är söktrycket bra till flera av våra utbildningar och kurser. Vi har många sökande till allmän kurs, musiklinjen, konstskolan och till diakoniutbildningen. Själavårdskurser börjar i januari och ansökan är öppen just nu. Till årsskiftet hoppas vi lansera en ny profil för vår bibelskola, berättar Petra Hallqvist.

Liljeholmens folkhögskola startade 1952, och firade alltså 70 år förra året. Den herrgård som finns på skolan används året runt till vandrarhemsboende.

---

Fakta: Liljeholmens folkhögskola

  • Ligger i Rimforsa i Östergötland.
  • Har cirka 600 deltagare under ett år.
  • Har 49 anställda varav 27 lärare.
  • Har ett internat med 80 platser.
  • Huvudmän är Evangeliska frikyrkan, Ryttargårdskyrkan i Linköping och Östgötamissionen.

---

Fler artiklar för dig