Nyheter

Flera gripna efter ”spottattack” mot kristna i Jerusalem

Pilgrimer attackerades i Jerusalem av ultraortodoxa judar

Tidigare i veckan fördömde Israels premiärminister Benjamin Netanyahu en uppmärksammad händelse då ultraortodoxa judar spottade mot kristna pilgrimer. Nu har israelisk polis gripit fem personer misstänkta för två separata spottattacker.

Incidenten som Benjamin Netanyahu kritiserade inträffade i måndags – under den pågående lövhyddohögtiden – då en grupp kristna lämnade en kyrka i Gamla stan i Jerusalem med ett stort kors för att påbörja en pilgrimsvandring genom staden. Gatan utanför kyrkan är smal och när de mötte en grupp ultraortodoxa judar visar en video, som har fått stor spridning på sociala medier, hur flera av judarna markerade sin avsky genom att spotta på marken vid pilgrimernas fötter.

”Kränkande beteende mot tillbedjare är en skändning och oacceptabelt”, slog Benjamin Netanyahu senare fast i ett uttalande.

Kritiken mot spottattacken blev inte mindre av att en känd israelisk bosättare, Elisha Yered, försvarade de spottande judarna på X (tidigare Twitter) där han skrev att det var en ”gammal judisk sedvänja” att spotta mot kristna och kyrkor.

Särskild utredningsgrupp

På onsdagen meddelade israelisk polis att de hade gripit fem personer, fyra vuxna och en minderårig. En av dessa ska enligt uppgift vara misstänkt för inblandning i spottattacken mot korsbärarna utanför kyrkan i Gamla stan – de fyra övriga misstänks för att ha spottat mot kristna vid ett annat tillfälle i veckan.

Israelisk polis meddelade samtidigt att en särskild utredningsgrupp har tillsatts och att myndigheten har vidtagit flera andra åtgärder i hopp om att få stopp på attackerna mot kristna, vilka har ökat på senare tid.

Som Dagen skrev tidigare i veckan pågår lövhyddohögtiden just nu. Det innebär att tusentals kristna från hela världen befinner sig i Jerusalem – och att spänningarna mellan judar och kristna har ökat.

Fader Matteo arbetar som präst i en kyrka vid Via Dolorosa i Gamla stan. Han berättar för CNN att ett tiotal spottincidenter kan inträffa utanför kyrkan under en och samma dag.

Många som spottar är barn

Utöver Benjamin Netanyahu har flera andra officiella judiska företrädare fördömt agerandet från ultraortodoxa judar. Jerusalems polischef, Doron Turgeman, har exempelvis uttryckt att polisen inte tolererar ”uttryck av hat mot någon, judar, muslimer eller kristna i Gamla stan eller någon annanstans i Jerusalem”.

Enligt Doron Turgeman är många av de som spottar barn. Som en respons anser han att det behövs ”betydande och omedelbara insatser” från bland annat auktoriteter inom utbildning och religion, men också från föräldragrupper, för att markera att beteendet är ”förbjudet, oacceptabelt och skandalöst”.

Samtidigt finns det andra officiella företrädare som har försökt att tona ned det inträffade. En av dem är Israels minister för nationell säkerhet, Itamar Ben Gvir.

– Jag anser inte att det är en brottslig handling att spotta mot kristna, säger han enligt Times of Israel i en intervju med Arméradion.

– Vi bör agera genom instruktion och undervisning. Allt förtjänar inte ett polisingripande.

Fler artiklar för dig