Nyheter

“Jag är glad för styrelsen i Pingst som inte sopar saker under mattan”

Pelle Hörnmark blir ny tf föreståndare för Pingst FFS - efterlyser självrannsakan hos hela församlingsrörelsen i krisläge

Pelle Hörnmark kliver in som tillförordnad föreståndare för Pingst FFS när det, som han säger, “har gungat till under fötterna i pingströrelsen än en gång”. Han menar att hela rörelsen behöver vara självkritisk. Just nu sörjer han ytterligare någon dag, innan det är dags att agera för att hitta vägen framåt.

Pelle Hörnmark är till vardags pastor och föreståndare i Ulriksbergskyrkan i Växjö. Men nu är han alltså tillbaka som tillförordnad föreståndare för Pingst nationellt på halvtid, vid sidan av det lokala pastorskapet. Det sker mitt i en krissituation där Daniel Alm i veckan har avgått akut efter anklagelser om maktmissbruk mot en tidigare medarbetare i beroendeställning, och med inslag av sexuell karaktär.

– Jag sörjer över alla människor som är drabbade. Alla far illa i detta, säger Pelle Hörnmark när han ska ge luft åt sina egna känslor inför situationen.

– Jag är samtidigt glad över att det finns en styrelse i Pingst som inte sopar saker under mattan.

Lämnar skuldfrågorna

Pelle Hörnmark, som innehade uppdraget som föreståndare för Pingst – fria församlingar i samverkan åren 2008-2016, perioden innan Daniel Alm, vill inte ge sig in i det som nu har inträffat eller och ägna tid åt skuldfrågorna. Att det sker är viktigt, men det får, och ska, andra göra, säger han.

Som tillfällig föreståndare ser han i stället som sin främsta uppgift att försöka skapa lugn och trygghet i organisationen och i kommunikationen med församlingarna och pastorerna, och begränsa de skador som kan uppstå.

Regionala möten

I mitten av oktober (16-20 okt) ska han träffa de flesta av pingstpastorerna i landet vid sju regionala samlingar som ett led i att komma tillsammans och hitta vägen framåt när det skakar om.

– Då ska jag lägga örat mot marken och lyssna in vad som händer, säger han.

Pelle Hörnmark har de senaste dagarna mött en rad reaktioner från den rörelse han nu åter leder fram till rådslaget i Pingst i maj nästa år.

– Det är klart att det är ett viss mått av otrygghet som uppstår – och förstämning bland medarbetare. Samtidigt kommer gudstjänster och barnverksamhet att fortsätta som vanligt ute i församlingarna.

– Jag hör ganska många som är glada över att vi ändå har någon slags kultur där det finns möjligheter för drabbade människor att göra sin röst hörd.

– Och jag möter mycket mer kärlek, omtanke och förbön, än att folk vill peka finger, säger Pelle Hörnmark.

Pelle Hörnmark på bron i Mostar.

Efterlyser självreflektion

Han stryker under att det i det här läget är tillfälle för självreflektion och självrannsakan bland pingstvännerna i stort. Pelle Hörnmark påtalar att alla i rörelsen, mer eller mindre, är med och skapar kulturer – och tillsammans ger utrymmen för maktmissbruk, otrygghet, själsligt och fysiskt ofredande med mera.

– När det gungar till under våra fötter så är det ett tillfälle att reflektera, och att inte bara beundra sin egen spegelbild. Vad kan vi göra i detta? Hur undviker vi att liknande missförhållanden sker igen? Det är det viktigaste.

– Jag är själv en som har funnits nära de inblandade. Vad borde jag ha sett?

Vad tänker du om pingströrelsen och Pingst FFS i stort just nu?

– Jag tänker generellt att ”vi-et” behöver bli lite större. Så vi inte pratar om ”de och dem”. Det gäller inom församlingsrörelsen, men också i relation till andra kristna bröder och systrar och till hela samhället.

– Kanske är det här också ett tillfälle att fundera över samfundet som sådant. Vad ska vi ha det till? Nu har det funnits i 16–17 år, och vi har haft tre olika föreståndare. Det är kanske läge att fundera över hur vi ska jobba framöver.

Tillväxt och nya församlingar

Grundläggande tycker Pelle Hörnmark annars att pingströrelsen har en god riktning. Men han betonar att han själv är en tillfällig lösning och vill vara måttfull i sin tanke om förändringar under den period han finns på plats.

– Det fokus på tillväxt och församlingsplantering som Daniel Alm har jobbat med gillar jag. Här kan vi säkert förädla och slipa på en del saker, och jag vill lyssna in.

Pelle Hörnmark har efter sitt nationella ledarskap i Pingst FFS också fram till 2022 varit ordförande för Pentecostal Europan Fellowship, ett nätverk för fyra miljoner pingstvänner i 36 länder i Europa.

---

Fakta: Pingst FFS

  • Består av drygt 400 församlingar över hela landet.
  • Antalet medlemmar är totalt cirka 85 000.
  • Är därmed den största traditionella frikyrkorörelsen.

---

Fler artiklar för dig