Nyheter

Pingst FFS: Daniel Alm togs ur tjänst omedelbart

Richard Svensson, Pingst FFS: Vi tycker det är bra och modigt att medarbetaren berättar • Nu arbetar en krisgrupp inom Pingst för att se till att det finns samtalsstöd till berörda personer.

Pingstledaren Daniel Alm togs ur tjänst omedelbart efter att ha konfronterats med anklagelser kring maktmissbruk av bland annat sexuell karaktär. Nu arbetar en krisgrupp inom Pingst och ser till att det finns samtalsstöd med mera till berörda personer.

Richard Svensson, verksamhetsledare för området Pingst församling vid pingstkontoret i Alvik, Stockholm, kommenterar nu för första gången det inträffade.

– Det är klart vi reagerar med sorg och blir både ledsna och upprörda när vi nås av en sådan här sak. Det berör människor – både de inblandade, en lokal församling och en hel rörelse. Så givetvis är det sorg, säger Richard Svensson.

Samarbete med Västerås

Daniel Alm, föreståndare för Pingst FFS, togs formellt ur tjänst av pingstförsamlingen i Västerås och av styrelsens ordförande i det nationella Pingst, uppger han. Därefter meddelade Alm själv i dag att han väljer att avgå från sitt uppdrag.

Richard Svensson uppger att det för Pingst nationellt har varit angeläget att i det här arbeta nära och ihop med Daniel Alms hemförsamling i Västerås.

Vad är det egentligen för anklagelser som har framförts?

– En tidigare medarbetare har vänt sig till oss och upplever sig utsatt för maktmissbruk av bland annat sexuell karaktär. Vi tycker det är bra och modigt att medarbetaren berättar, säger Richard Svensson, som uppger att skeendet ska ha pågått under en längre tid.

Han säger att det är ett specifikt fall man vet nu, och fokuserar på.

– Av omsorg för de inblandade vill vi inte ge oss in i detaljer och spekulationer, utan är nu angelägna om att en extern utredare ska tillsättas för att få fram så mycket fakta som möjligt.

Hörnmark blir tillförordnad

En krisgrupp har sammankallats inom Pingst för att hantera det inträffade, och fortsätter att hantera saken, uppger Richard Svensson. Man har också kallat in Arbetsgivaralliansen.

Richard Svensson är glad över att Pelle Hörnmark nu återigen går in som tf föreståndare för Pingst FFS på halvtid efter det inträffade. Han började sitt uppdrag redan på onsdagen.

– Pelle Hörnmarks uppdrag handlar mycket om att vara i kontakt med vår pastorskår och på olika sätt finnas till hands och stötta och bistå med information till pastorer och kollegor i den här situationen.

Porträtt.

Hur tänker du kring att tillsätta en ny permanent föreståndare?

– Just nu fokuserar vi på att hantera den här situationen. Vi är tacksamma att Pelle Hörnmark har gått in här, och fokuserar på det fullt ut.

– Föreståndaren har en viktig roll att vara en andlig ledare och röst för rörelsen, och vara en samlande funktion. En riktningsgivare tillsammans med pastorer och kollegor. Vi har över 400 fria församlingar i samverkan, säger Richard Svensson.

Samtal på Nyhemsveckan 2023 mellan Daniel Alm och Felicia Ferreira

Reaktioner utifrån

En hel del reaktioner kom till samfundets kansli under eftermiddagen sedan nyheten om att pingstledaren lämnar kom ut i medierna.

– Det är naturligt att det kommer reaktioner när den här nyheten kom ut. Folk hör av sig. Det viktiga för oss är att på olika sätt stötta och finnas till hands i den här situationen.

– Självklart river det upp på många plan i känslor och tankar. Men vi är samlade och fokuserade. När svåra saker händer så tror vi ändå att Gud har kontroll och bistår och hjälper. Tillsammans får vi uppmuntra och stötta varandra, säger Richard Svensson.

Fler artiklar för dig