Nyheter

Förskola ber bordsbön - politiker i Göteborg vill sätta stopp

Barnen måste själva kunna säga ja till att be bordsbön - annars kan det vara olagligt

Bryter det mot barnkonventionen att be bordsbön med tvååringar i förskolan? Enligt S-politikern Ingrid Andreae, ordförande i förskolenämnden i Göteborg, kan det vara så och nu vill kommunen ha en rättslig prövning.

Att barnen på en kristen förskola ber bordsbön borde kanske inte förvåna någon. Men för politikerna som styr i Göteborgs kommun kom det som en överraskning. Det hela upptäcktes i och med att en av stadens kristna friskolor ville göra en ombildning och gå från att vara en ideell förening till ett aktiebolag.

– Det var på grund av det vi fick upp det på dagordningen, säger Ingrid Andreae (S), ordförande i förskolenämnden i Göteborgs stad, till Dagens Nyheter.

Tänkbart lagbrott

Nu vill nämnden pröva om förskolan bryter mot lagen och Ingrid Andreae menar att bordsbön med två- och treåringar kan strida mot barnkonventionen.

– Det är inte förbjudet enligt lag att be bordsbön, om barnen kan välja själva, förklarar hon.

– Men vi tänker att det är en väldigt tandlös lagstiftning, för hur ska vi kunna kontrollera det? Vi tog chansen nu att utmana den här lagstiftningen.

Det är via ett yrkande som de tre partierna som styr i Göteborgs kommun, S, V och MP, väljer att ta strid mot den kristna förskolan. De menar att konfessionella inslag ska vara skilda från den övriga aktiviteten där barn måste få en möjlighet att själva välja om de vill delta.

Kommunledningen har redan avslagit förskolans ansökan om att bilda aktiebolag utifrån motiveringen att barn kan utsättas för religiös påverkan.

Annan bedömning

Förvaltningens jurister har dock gått emot politikerna och gjort en bedömning att förskolan följer lagen. Även den kristna förskolans rektor, Hanna Winderö, är undrande inför politikernas utspel. Hon säger till DN att hon har en förståelse för att det kan vara svårt att avgöra om ett barn upplever en situation som frivillig. Själv hävdar hon i alla fall att det är så.

– I det här fallet har pedagogiskt och juridiskt utbildade professionella inom förskoleförvaltningen tolkat det som att vi håller oss inom lagen, säger hon.

Som rektor beklagar hon sig också över att just hennes förskola hamnat i skottgluggen mot vad hon ser som en större ideologisk konflikt som berör all förskoleverksamhet i Sverige.

De politiker i Göteborg som nu vill pröva om bordsbön på förskolor skulle vara olagligt hänvisar alltså till barnkonventionen. Vad de inte tar med är att det i samma konvention också finns skrivelser om att barn har rätt till andlig utveckling, vilket också måste tas med om det slutar med en juridisk bedömning.

---

Fakta: Religion i skolan

  • I Sverige har det blivit allt viktigare att skilja ut konfessionella inslag i undervisning, där det i skolan enbart får ske utanför skoltid och i förskolor utifrån tydliga regler.
  • I skollagen står det: ”Vid fristående förskolor med konfessionell inriktning får konfessionella inslag endast förekomma i begränsad omfattning och vid sådana tillfällen som huvudmannen skriftligen har informerat barnens vårdnadshavare om.”

---

Fler artiklar för dig