Nyheter

Starka reaktioner på påve-förslag om samkönade par

Starka reaktioner på påvens uttalande - “en vattendelare för katolska kyrkan”

I dag onsdag öppnas biskopssynoden, ett tre veckor långt möte om Katolska kyrkans framtid. Att påve Franciskus nu i ett uttalande från i måndags verkar öppna för möjligheten att välsigna samkönade par lär bli en het potatis, även om påven är tydlig med att det inte handlar om att erkänna samkönade äktenskap.

Nyheten om att påven verkar öppna för att samkönade par ska kunna välsignas i Katolska kyrkan spreds genast i medier över hela världen. ”En vattendelare för Katolska kyrkan”, skriver National Catholic Reporter. Samkönade relationer och hbtq-rättigheter är en stridsfråga i Katolska kyrkan liksom i flera andra kyrkor och samfund. Nu ska frågan upp under den veckolånga biskopssynoden som öppnar i dag, där man kommer att diskutera Katolska kyrkans framtid och hur kyrkan ska se på dessa frågor.

Handlar inte om äktenskap

Påven Franciskus har varit tydlig med att hans förslag inte handlar om att erkänna samkönade äktenskap. “Kyrkan har en mycket tydlig uppfattning om äktenskapet: en exklusiv, stabil och oupplöslig förening mellan en man och en kvinna, naturligt öppen för barn. Endast denna förening kan kallas ´äktenskap´”, skriver han i ett svar på frågor ställda av en rad kardinaler inför synoden och som publicerats av Vatikanen.

Det som nu diskuteras är en välsignelseakt, något som seglat upp på agendan inom katolska kyrkan med förnyad kraft, efter att biskopar i Tyskland börjat tillåta präster att välsigna samkönade par. Detta har mötts av både hyllningar och motdemonstrationer, skriver TT. Pressen blir därmed allt större på Vatikanen att bli tydlig med vad det är som gäller.

Kan inte bara “förkasta och utesluta”

Påven har nu uttryckt att förfrågningar om välsignelse för ett samkönat par ska mötas med pastoral omsorg. Kyrkan kan inte bara vara “domare som bara förnekar, förkastar, utesluter”, säger han i svaret till biskoparna, och manar till noggrann urskiljning:

“Därför måste man med pastoral försiktighet på ett adekvat sätt urskilja om det finns former av välsignelse, begärda av en eller flera personer, som inte förmedlar ett felaktigt begrepp om äktenskap. För när du ber om en välsignelse uttrycker du en bön om hjälp från Gud, en vädjan om att kunna leva bättre, tillit till en Fader som kan hjälpa oss att leva bättre”, skriver påven.

Samtidigt har han så sent som i år dock fortsatt tala om samkönade relationer i termer av att det ”objektivt sett” ses som en ”synd” i Katolska kyrkan, skriver The Guardian. Och våren 2021 godkände påve Franciskus ett dekret som uttryckligen förbjöd präster att välsigna samkönade par, med tillägget att Gud ”inte kan välsigna synd”. Nu har tonen alltså mildrats. Katolska National Catholic Reporter talar om den ändrade riktningen som ett medvetet byte av riktning för kyrkan.

“Ett medvetet skifte”

”Påvens senaste brev (till kardinalerna, red:s anm.) verkar vara ett abrupt och medvetet skifte från det dekret som publicerades i mars 2021″, skriver tidningen.

Franciskus skriver också i sitt svar till kardinalerna om möjligheterna att ge välsignelse från kyrkan till samkönade par, att “beslut som under vissa omständigheter kan vara en del av en pastoral försiktighet behöver inte nödvändigtvis bli en norm”. Han konstaterar vidare att det finns sådant som inte den kanoniska lagen kan eller ska täcka:

“Kanonisk lag får och kan inte täcka allt, och inte ens biskopskonferenserna med sina olika dokument och protokoll bör göra anspråk på det, eftersom kyrkans liv flyter genom många kanaler, utöver de normativa.”

Ytterligare en fråga som säkerligen kommer att generera mycket diskussion är frågan om att ordinera kvinnliga präster. Även här har påve Franciskus öppnat för en vidare diskussion och sagt att frågan borde kunna utredas närmare.

---

Fakta: Pågår 2023 och 2024

  • Biskopssynoden i oktober kommer att ha synodalitet som tema och ska anordnas i två sessioner: en äger rum i oktober 2023 och en i oktober 2024.
  • Den synodala processen inleddes i oktober 2021. Syftet är att ge hela kyrkan, alla troende, möjlighet att lyssna till varandra och till den helige Ande.

---

Fler artiklar för dig