Nyheter

Klart: Hällebergsskolan får utveckla verksamheten

Skolinspektionen ger grönt ljus för ny huvudman och start av fritidshem

Efter att tidigare ha sagt nej, bland annat med hänvisning till att det förekom religiösa inslag, har nu Skolinspektionen sagt ja till att Hällebergsskolan i Ljungskile frikopplas från Hällebergsförsamlingen. Samtidigt har skolans ansökan om att starta ett fritidshem också fått godkänt.
– Vi välkomnar beslutet från Skolinspektionen och kan nu genomföra bytet av huvudman för skolan till ett helägt bolag med en separat styrelse, säger styrelseordförande Matthijs Klomp till Dagen.

I beslutet skriver Skolinspektionen att utredningen har visat att skolans ägar- och ledningskrets har ”insikt i de föreskrifter som gäller för verksamheten” samt att personerna ”i övrigt är att bedöma som lämpliga”.

Hällebergsförsamlingen har drivit Hällebergsskolan sedan 1992. Men tidigare i år ansökte församlingsledningen – för andra gången – om att huvudmannaskapet för skolan skulle flyttas till bolaget Hällebergsskolan AB. Vid den första ansökan sa Skolinspektionen nej. Myndigheten motiverade då avslaget dels med att det fanns brister i den ekonomiska delen av ansökan, dels att det förekom religiösa inslag, bland annat att det ingick i likabehandlingsplanen att Gud skapat varje människa.

Lättare att klara myndighetskraven

I samband med att den nya ansökan skickades in i våras förklarade Matthijs Klomp, styrelseordförande i såväl Hällebergsförsamlingen som Hällebergsskolan AB, att vissa förändringar hade gjorts.

”Vi har ändrat det som gjorde att vi fick avslag förra gången (ekonomiska underlag som saknades, skrivningar i vår likabehandlingsplan som ansågs utgöra ett konfessionellt inslag i undervisningen). Med dessa förändringar hoppas vi kunna få vår ansökan godkänd”, skrev han i ett mejl till Dagen.

Och den här gången accepterade alltså Skolinspektionen ansökan.

– Syftet med den sökta förändringen är att bättre klara myndighetskraven inom skollagstiftningen, ekonomi och arbetsmiljö med en separat och specialiserad styrelse för skolan. Dessutom skapa en större tydlighet i relationen mellan församlingen och skolan genom separata juridiska personer, säger Matthijs Klomp till Dagen.

Kommunen positiv till förändringen

Samtidigt med ansökan om att byta huvudman ansökte Hällebergsskolan också om att få utvidga verksamheten med ett fritidshem samt att öka antalet elever på skolan något. Uddevalla kommun, där Ljungskile ligger, har inte haft några invändningar mot detta och nu har Skolinspektionen även sagt ja till skolans ansökan om att få utvidga verksamheten.

I ansökan till Skolinspektionen skrev ledningen för Hällebergsskolan dessutom att de vill ändra namn på skolan: från Hällebergsskolan till Bäckaforsskolan i samband med att Hällebergsskolan AB tar över driften. Varför skolan hade valt detta namn ville dock Matthijs Klomp inte svara på i våras.

”Vi ber att få återkomma kring namnbytet om/när vi får tillstånd från Skolinspektionen att få byta huvudman för Hällebergsskolan”, skrev han i mejl till Bohusläningen.

Nu står det alltså klart att skolan får byta huvudman och att verksamheten kan utvecklas. Men hur det blir med namnfrågan återstår att se. Matthijs Klomp säger till Dagen att han inte vill kommentera namnfrågan i dagsläget.

---

Fakta: Hällebergsförsamlingen

  • Hällebergsförsamlingen bildades år 1907. Församlingen startade en kristen förskola 1987 och en kristen friskola 1992.
  • Under årens lopp har Hällebergsskolan, vid flera tillfällen, kritiserats av Skolinspektionen. Hösten 2018 konstaterade myndigheten till exempel att det fanns brister i undervisningen. Men skolan vidtog ett åtgärdsprogram och Skolinspektionen avslutade därefter ärendet.

---

Fler artiklar för dig