Nyheter

Åtal för terrorplaner mot svensk kyrka

Syriska bröder bosatta i Tyskland ville gå till attack efter koranbränningar

Två syriska bröder som greps i Tyskland tidigare i år åtalas för terrorbrott. Männen misstänks bland annat för att ha planerat en attack mot en svensk kyrka.

Det är åklagarkammaren i Hamburg som har väckt åtal mot bröderna som är 29, respektive 24, år gamla.

I ett pressmeddelande skriver chefsåklagare Liddy Oechtering att den äldre av bröderna, som benämns An. K., åtalas för att ha försökt bli medlem i en utländsk terrororganisation, för förberedelse till ett allvarligt brott som riskerar staten samt finansiering av terrorism.

När det gäller den yngre brodern, benämnd Ah. K., är åtalspunkterna liknande. Han anklagas för att ha stöttat en utländsk terrororganisation och för att ha stöttat och medverkat till finansiering av terrorism.

Väntade på leverans

Den äldre av bröderna anklagas för att under våren ha planerat en islamistiskt motiverad attack med målsättningen att döda och skada ett stort antal människor. Av pressmeddelandet från åklagarkammaren i Hamburg framgår följande: Den 14 april i år beskrev den äldre brodern i kommunikation med en oidentifierad medlem av en IS-anknuten organisation att han tänkte utföra en attack mot en kyrka i Sverige på en dag när många människor var samlade. Anledningen till attacken ska enligt åtalet har varit de koranbränningar som hade ägt rum i Sverige.

I samband med att den äldre brodern greps hade han införskaffat två kilo kvävegödsel och citronsyra. Dessutom väntade han på en leverans av högkoncentrerad väteperoxid som han hade beställt via internet. Med dessa ingredienser, tillsammans med andra ämnen, kunde han enligt åtalet ha tillverkat något explosivt.

Enligt åtalet är det dock fortfarande oklart exakt vad han planerade att göra.

Häktade sedan i våras

Den yngre brodern åtalas samtidigt för medhjälp till terrorbrott. Bland annat anklagas han för att ha hjälpt till med att införskaffa material som skulle användas i attacken.

Båda bröderna sitter häktade sedan i våras. Den äldre brodern greps den 25 april medan hans yngre bror häktades den 22 maj.

Som Dagen tidigare har skrivit ska de åtalade bröderna ha kommit till Tyskland år 2015. De ska inte ha något brottsligt förflutet sedan tidigare, men deras planer på att genomföra en terroristattack ska ha avslöjats tack vare arbete från underrättelsetjänsten.

---

Fakta: Detta har hänt

  • Två bröder från Syrien, bosatta i Tyskland, greps i våras anklagade för att ha planerat ett terrordåd riktat mot en kyrka i Sverige.
  • De har suttit häktade sedan i april, respektive maj, och åtalas nu för flera terrorismrelaterade brott.

---

Fler artiklar för dig