Nyheter

”Vi trodde att Centerpartiet var mogna nog att lämna Svenska kyrkan”

Besvikelse hos Posk över C-beslutet att vara kvar som parti i Svenska kyrkan

Trots Centerpartiets beslut att stanna kvar i kyrkopolitiken menar Amanda Carlshamre, ordförande för Posk, att det ändå bara är en tidsfråga innan de politiska partierna försvinner från Svenska kyrkans styre.
– Vi behöver inga ”ismer” i kyrkan.

Centerpartiet har nu svängt fram och tillbaka. För två år sedan tog de beslutet att se över hur man skulle kunna lämna kyrkopolitiken, men på årets partistämma då ett konkret förslag lagts på borde hade partiet svängt om och valde att stanna kvar. En viktig anledning var att de kyrkopolitiskt engagerade centerpartisterna hade mobiliserat sina krafter och lyckades på så sätt övertala tillräckligt många partimedlemmar.

Det här är ett beslut som många inom Svenska kyrkan ogillar, inte minst de nomineringsgrupper som driver på för att göra kyrkan fri från partipolitik.

– Vi trodde att Centerpartiet var mogna nog att lämna Svenska kyrkan som parti och modiga nog att fatta det här beslutet, säger Amanda Carlshamre, ordförande för Posk (Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan).

Separationsångest

Hon berättar att hon själv följde diskussionen på C-stämman och konstaterar att det är tydligt att partiet är splittrat i frågan.

– Jag förstår att det har varit ett stort arbete med att mobilisera inför detta beslut och de har gjort allt demokratiskt rätt för att förankra det här internt i partiet.

Ändå, menar Amanda Carlshamre, kändes det mer som att det handlade om att hantera någon slags separationsångest.

– Jag förstår oron och rädslan för att bryta med det de tycker är ett fungerande koncept, säger hon.

Hur tror du att Centerpartiets beslut påverkar de två andra riksdagspartierna, S och SD, som är kvar i kyrkopolitiken?

– Jag tror att varje parti har sin egen inre process, vilket jag tror trumfar vad andra partier beslutar. För jag vet att det finns en splittring i alla partier och jag tror fortfarande att det bara är en tidsfråga innan partierna till slut tar beslutet att lämna, säger Amanda Carlshamre.

För hon kan inte se logiken i att ett riksdagsparti som vill uppfattas som religionsneutralt samtidigt kan ha en aktiv roll i hur ett trossamfund styrs. Hennes hållning är tydlig.

– Svenska kyrkan behöver inga ”ismer” utan vi har vår egen grund att stå på, det är inte socialism, liberalism eller konservatism, kyrkan står för något bortanför det där.

Politiska värderingar i kyrkan

Amanda Carlshamre tycker också att det är märkligt att riksdagspartier anser sig ha rätt att föra med sig sina värderingar in i Svenska kyrkan, samtidigt som de inte är intresserade av att driva kyrkans frågor i riksdagen, vilket hon menar blir en märklig diskrepans. Hon tar den kyrkoantikvariska ersättningen som exempel, där Svenska kyrkan kämpar med att få ihop pengar för att kunna bevara kulturarvet och har utan framgång vädjat om höjda anslag till regering och riksdag.

– Då kan vi som kyrka inte räkna med S, SD och C:s stöd.

Nu börjar årets kyrkomöte, kommer Centerpartiets beslut att spela någon roll?

– Både ja och nej. Ja, för att jag tror att det kommer finnas känslor kvar kopplade till beslutet som togs. Nej, för att själva arbetet kommer att rulla på som vanligt.

---

Fakta: Kyrkomötet

  • Tisdagen den 3 oktober inleds årets kyrkomöte, vilket är den första av två sessioner.
  • Kyrkomötet är Svenska kyrkans högsta beslutande organ och består i dag av 13 olika nomineringsgrupper.
  • Tre riksdagspartier sitter i dag i kyrkomötet, S, SD och C.

---

Fler artiklar för dig