Nyheter

Mukwege: Min drivkraft är att rädda vårt fosterland

Jublet ville inte sluta när läkaren och nobelpristagaren tillkännagav sin presidentkandidatur i DR Kongo

Nobelpristagaren och kirurgen Denis Mukweges beslut att ställa upp som presidentkandidat i DR Kongo hyllas av många.
– Ögonblicket har kommit för att utmana makten. Jag är redo, säger han själv.

Jublet steg och folk visslande och viftade med flaggor när Denis Mukwege tillkännagav att han var ”redo” att ställa upp som ”folkets kandidat”.

– Hans kandidatur är räddningen för det kongolesiska folket. Det beror på att hans ställningstaganden baseras på viktiga värderingar, säger Kahangaza Wokovu Koko, närstående till Mukwege till franska TV5.

– Vårt Land befinner sig i en kris som beror på brist på ledarskap.

I ett tal inför en talrik publik, som direktsändes på Denis Mukweges Facebooksida, berättar han mer om sitt beslut att ställa upp som presidentkandidat. Det har spekulerats länge huruvida Mukwege haft planer på att ge sig in i politiken, efter att framgångsrikt ha lett Panzisjukhuset i östra Kongo där kvinnor som fallit offer för sexuellt våld i det av konflikter härjade landet. Sexuellt våld används som en del av krigföringen i östra DR Kongo. Hittills har mer än 85 000 kvinnor fått vård för allvarliga gynekologiska skador vid Panzisjukhuset.

Denis Mukwege anländer till talet.

Hurrarop från publiken

Själv har Denis Mukwege flera gånger prisats för sin gärning, och år 2018 mottog han Nobels fredspris. Nu frånträder han posten som ledare för sjukhuset för att på allvar utmana sittande presidenten Félix Tshisekedi, som 2019 fick nästan 39 procent av rösterna. Detta val fick dock mycket kritik för valfusk, och resultat som läckte ut tydde på att motståndaren den gången, Fayulu, i själva verket hade vunnit.

– Jag accepterar att vara er kandidat för posten som president i den demokratiska republiken Kongo, sa han medan många hurrade högt vid det möte där han tillkännagav sitt beslut.

– I fyrtio år har jag vårdat sjuka i vårt samhälle. De är miljoner. De är för många, sa han.

– Det är kvinnor, det är män, det är unga, det är barn som alla lider. De lever i misär. Och det beror på att vårt land mår dåligt. Mycket dåligt. Det är en kris som är existentiell.

”Blivit en skam”

Denis Mukwege tog upp krisens olika ansikten: bristen på arbete, bristen på trygghet och säkerhet, och den ekonomiska kristen: exploateringen av Kongo, och hur dess rikedomar bland annat utnyttjats och berikat vissa, medan andra lever i armod. Kongos folk saknar rent vatten, el – och mat, sa han. Kongo är i dag, trots att det är ett rikt land, en ”skam” för Afrika, menade han. Den krisen är också politisk, sa Mukwege.

– Många har sagt till mig att vår nuvarande ordning är indränkt i maktmissbruk. Att man kommer att se till att organisera valen för att kunna begå valfusk. Att man måste vänta tills ögonblicket är mer gynnsamt. Men, sa Denis Mukwege och höjde ett pekfinger och tystnade själv medan jublet tilltog.

– Men jag säger, att detta ögonblick är nu.

”Visionen finns kvar”

På Panzisjukhuset gratulerar man Denis Mukwege och tackar samtidigt för de många år som han lett verksamheten. Doktor Mukwege kommer tillfälligt att avsäga sig ledarskapet för sjukhuset. ”Panzi måste förbli politiskt neutralt”, konstaterar ledningen i ett pressmeddelande. ”Vi tackar för hans ledarskap och vill betona den enorma betydelse han har haft för ett oräkneligt antal kvinnor och flickor genom sitt arbete på Panzi”, skriver sjukhuset som också betonar att Panzi kommer att fortsätta i samma riktning som tidigare och ge vård åt utsatta flickor och kvinnor.

”Drivkraften kommer att vara samma som tidigare: humanism, rättvisa, fred”, skriver Panzisjukhuset som hoppas att detta är rätt sätt att ”hedra Doktor Mukwege, hans minne och den enorma insats han har gjort”.

Se hela talet här:

---

Fakta: Utmanar sittande president

  • Presidentvalet i Kongo hålls 20 december. Denis Mukwege kommer då att utmana sittande presidenten Félix Tshisekedi som suttit sedan senaste valet 2019.

---

Fler artiklar för dig