Nyheter

Avhandling om dopet belönas på Bjärka-Säby

Teologen Joel Appelfeldt utsedd som mottagare av Samuel Halldorfs stipendium

Teologen Joel Appelfeldt, som nyligen disputerade med en avhandling om dopet, får Samuel Halldorfs stipendium.

Stipendiet har fått sitt namn efter pingstpastorn Samuel Halldorf, som var föreståndare för Sionförsamlingen i Linköping åren 1978–1990. I år delas det ut för tionde gången.

Den 5 september lade stipendiaten Joel Appelfeldt fram sin avhandling Dopet som hantverk vid Enskilda högskolan i Stockholm, som drivs av Equmeniakyrkan.

Joel Appelfeldt har studerat hur dopet utförs i praktiken i olika församlingar i Svenska kyrkan och i Equmeniakyrkan. I sin motivering skriver stiftelsen som delar ut stipendiet:

”I sin forskning tecknar han en bild av hur en god liturg genom sin kreativitet och lyhördhet liknar en hantverkare som utmejslar dophandlingen så att dess mysterium framträder för församlingen.”

Vidare heter det i motiveringen att Appelfeldts ”studier kastar därmed ett betydande ljus över den vardagliga men heliga handling som dagligen utspelar sig i kyrkor och kapell i Sverige”.

I en intervju med Dagen säger Joel Appelfeldt att det finns en ekumenisk potential i dopet. Samtidigt är han medveten om att det är få frågor som har skapat så mycket kontrovers inom kyrkorna som just dopet.

– Ja, eftersom det de facto är initieringsriten till den kristna kyrkan blir det en känslig fråga. Att inte godkänna någon annans dop blir nästan detsamma som att säga att den inte är kristen, säger han till Dagen.

Uppväxt i Ecuador

Sin uppväxt tillbringade han i Ecuador där hans föräldrar var missionärer. Tidigare har han studerat teologi i Uppsala och på St Vladimirs Orthodox Academy i New York, skriver stiftelsen i ett pressmeddelande.

Joel Appeltoft var den andre doktoranden i Enskilda högskolans forskarprogram som disputerade. Avhandlingens titel är Dopet som hantverk: gudstjänstkreativitet och liturgisk taktik i Svenska kyrkan och Equmeniakyrkan.

Stipendiet kommer att delas ut vid en högtid på Nya slottet Bjärka-Säby utanför Linköping den 8 oktober. Stipendiaten får 15 000 kronor.

---

Fakta: Samuel Halldorfs stipendium

  • Delas ut av en stiftelse för förkovran av Bibelns böcker.
  • Detta görs till minne av pastor Samuel Halldorf (1930-2009).
  • Han var föreståndare för Sionförsamlingen i Linköping åren 1978–1990.
  • Han spelade en avgörande roll för att göra Nya slottet i Bjärka-Säby till en ekumenisk mötesplats.
  • Stipendiet delades ut första gången år 2010.
  • Tidigare har bland andra pastor Eleonore Gustafsson, Nätverket Nelly och prästen Karin Rubenson fått stipendiet.
  • I år delas det ut för tionde gången och mottagare är teologen Joel Appelfeldt.

---

Fler artiklar för dig