Nyheter

Södertörnkyrkan nära Huddinge-bomben - håller öppet

“Flera församlingsmedlemmar bor i radhusområdet och hörde smällen”

Ingen skadades vid måndagsmorgonens bombdåd i radhusområdet i Fullersta, men många i Huddinge är skakade.
– Vi kommer att finnas i området i kväll för att möta de närboende, säger föreståndaren i Södertörnkyrkan, som ligger bara 500 meter från det drabbade området.

Tidigt på måndagsmorgonen smällde det igen i Stockholmsområdet. Dels drabbades Hässelby, där tre personer skadades, och dels Fullersta i Huddinge. Vid det senare bombdådet förstördes ett radhus, men ingen människa skadades.

– Som tur var skadades ingen. Men vi har flera församlingsmedlemmar som bor i området, och de hörde smällen. Det är ju en prekär situation vårt land befinner sig i, säger Anders Olsson, som är föreståndare i Södertörnkyrkan, en pingstkyrka som ligger i Huddinge centrum, inte långt från det drabbade området Fullersta.

Många samtal

Han berättar att han haft många samtal under dagen om läget just nu, och styrelsen i kyrkan kommer att samlas i kväll.

– Vi ska också besöka området i kväll. Det är en lite speciell upplevelse för närområdet, och vi vill möta upp människor, säga att vi tänker på dem och ber för dem. Vi kommer också att berätta att det finns möjlighet att komma till kyrkan i morgon kväll för att samtala, reflektera och kanske tända ett ljus.

Södertörnkyrkan är tillsammans med Svenska kyrkan de enda kyrkorna som finns representerade i området. I Huddinge bor över 100 000 människor, men är över lag ett ganska sekulariserat område, säger Anders Olsson. Södertörnkyrkan är både en kyrka och en konferensanläggning, där finns en restaurang och ett kafe´. Men i morgon kväll reserveras kyrkan för de boende, berättar han.

”Helt nya utmaningar”

Huddinge är ett både ett fantastiskt område och ett område med stora utmaningar, säger han, kanske särskilt i det läge där Sverige befinner sig nu med eskalerande våld och konflikter.

– Vi känner att vi lever i en speciell tid med helt nya utmaningar. Men kyrkan kan inte stänga in sig, den måste finnas där folket är.

Hur förbereder man sig på att tala med människor om det som sker?

– Vi har förstås inga svar på våldets eskalering. Men det vi kan göra är att ge ett alternativ, vi kan visa på att man kan tända ett ljus, vi kan ge tid för andakt och reflektion. Vi vill vara en kraft för Guds kärlek och vara en öppen plats för människor att komma till.

– Vi ber för vårt område, och vi kommer att be ännu mer nu.

Södertörnkyrkan i Huddinge.

---

Fakta: Öppet hus i kyrkan

  • Södertörnkyrkan kommer att besöka Fullersta på måndagskvällen och hålla kyrkan öppen under tisdagen.
  • Kyrkan har också connect-grupper i Haninge och Fittja och planerar att genom detta bredda verksamheten.

---

Fler artiklar för dig