Nyheter

Prästparet för samtal på krogen om sex och relationer

I drygt två år har EFS-prästen Per-Erik Aronsson och hans hustru Nathalie kört äktenskapskurs på en sportbar i Falköping: “En restaurang är neutral mark och de flesta i Falköping känner till O’Learys.”

Mys, mat, god service och djupa samtal, om allt från sex till konfliktlösning. Det har Warenbergskyrkan i Falköping erbjudit gifta par i drygt två år, i samarbete med sportbaren. Och deltagarna har gett kursen toppbetyg.
– Vi ville sänka trösklarna och nå ut bredare, säger prästen Per-Erik Aronsson.

Warenbergskyrkan i Falköping är en liten församling inom Evangeliska fosterlandsstiftelsen, EFS. Här har Per-Erik och Nathalie Aronsson fått till ett något ovanligt samarbete: en kristen äktenskapskurs på en av stadens populäraste restauranger.

– Vi kände att vi ville förlägga kursen utanför kyrkan för att sänka trösklarna och nå ut bredare, säger prästen Per-Erik Aronsson till Dagen.

– En restaurang är neutral mark och de flesta i Falköping känner till O’Learys. Eftersom de visar mycket sport har de skärmar som går att använda i undervisningen.

Nathalie och Per-Erik Aronsson håller i äktenskapskursen på O'Learys i Falköping.

Det var för två och ett halvt år sedan som Per-Erik Aronsson repade mod till sig och gick till restaurangägaren för att lägga fram idén.

– Det var ju helt på vinst och förlust, och jag var beredd på att få ett stort nej och höra att det här inte var något för dem. Men det blev precis tvärtom.

Det tog inte lång tid innan ägaren insåg att samarbetet kunde bli en winwin-situation. Restaurangen skulle få garanterade intäkter under några rätt folktomma vardagskvällar, medan kyrkan skulle få tillgång till ett helt våningsplan, med mat, service och storbildsskärmar.

Bengt och Margareta Elowson går äktenskapskurs på krogen genom Warenbergskyrkan i Falköping.

Dyrare kursavgift

Hösten 2021 drog kurserna i gång, efter pålysning i kyrkan, annonsering i lokalpressen och reklam i O´Learys sociala medier.

Konceptet, Alpha Sveriges Äktenskapskursen, blev en framgång, och hittills har 36 par gått kursen. Detta trots att upplägget, med middag på restaurang, inneburit en lite högre kursavgift.

Äktenskapskurs på O-Learys i Falköping.

– Själva kursen är gratis, eftersom jag ger den i mitt arbete och min hustru gör det ideellt. Men man betalar en summa för maten och kursboken, säger Per-Erik Aronsson.

Han och hustrun har vinnlagt sig om att skapa en trivsam och festlig miljö för kursdeltagarna. Varje par får ett findukat bord med blommor och tända ljus, på lagom avstånd från de andra borden. Tanken är nämligen inte att paren ska samtala i grupp, utan med varandra, utifrån de olika teman som tas upp.

– Det händer något när man bara får sitta ner i lugn och ro och titta varandra i ögonen, säger Per-Erik Aronsson.

– Det blir som en dejt, där man först äter och sedan har undervisning, med filmvisning och frågor. Sedan blir det en paus med kaffe eller te.

Findukat på O'Learys i Falköping.

Friskvård för äktenskap

“Friskvårdskursen”, som han kallar den, riktar sig till par som redan är gifta, eller lever tillsammans.

– Den är ett redskap för att samtala och komma nära varandra på ett nytt sätt, och kan ge relationen en positiv injektion.

Kursdeltagarnas omdömen har varit positiva.

“Torsdagarna har varit veckans höjdpunkt”, skriver ett par.

“Önskar att vi hade gått Äktenskapskursen mycket tidigare i vår relation, men bättre sent än aldrig!” skriver ett annat.

De elva par som börjat kursen nu i september blir dock den sista kullen. Det beror på att församlingen under hösten fått nya lokaler, i den stadsdelskyrka som man fått köpa för en krona av Svenska kyrkan. Invigning blir det 12 november.

– Nu när vi ska byta kyrka behöver jag frigöra mer tid i min halvtidstjänst åt församlingen. Men vi är glada att det gått att hålla i gång kursen så pass länge, och det i en småstad där det kan uppstå rykten om att folk ska skilja sig bara för att de går en äktenskapskurs, säger Per-Erik Aronsson.

Äktenskapskurs på sportbaren O'Learys i Falköping.
Fler artiklar för dig