Nyheter

Denis Mukwege kandiderar som president i DR Kongo

Lämnar tillfälligt Panzisjukhuset ledning - gratulationer från Sverige

Kvinnoläkaren, fredspristagaren och pingstpastorn Denis Mukwege ställer upp i presidentvalet i Demokratiska Republiken Kongo i december. Det tillkännagav han officiellt under måndagen.

Denis Mukwege har varit hotad till livet i sin kamp för kvinnorna i inbördeskrigets Kongo – och blivit känd över hela världen för sin hjälp till våldtagna och sexuellt utnyttjade offer vid Panzisjukhuset i Bukavu. Ett arbete som stöds av både PMU och Läkarmissionen i Sverige.

Nu har Denis Mukwege efter att påtryckningarna blivit allt starkare och ryktena florerat en längre tid alltså bestämt sig för att ta steget och kandidera som ny president i sitt hemland, rapporterar BBC och andra nyhetsmedier.

Inför en jublande folkmassa i huvudstaden Kongo-Kinshasa förklarade Mukwege att han vill rädda landet som har härjats av våld och bristande ledarskap. Han utmanar nuvarande presidenten Félix Tshisekedi som 2018 vann ett omdiskuterat val. Presidentvalet i DR Kongo äger rum den 20 december.

Besökte Sverige

Så sent som i januari besökte den 68-årige Mukwege Sverige och deltog i pingstpastorernas internationella konferens i Upplands Väsby ihop med 850 andra pastorer. Dagen mötte honom då, och ställde frågan om hur han tänkte kring frågan att bli president och kring att allt fler unga kongoleser ville ha honom som landets ledare.

– Situationen i Kongo är väldigt svår just nu, och jag är väldigt lyhörd för uppmaningen. Men jag behöver också lyssna till hur Gud leder mig i den här frågan. Jag ber fortfarande och inväntar Gud, sa Denis Mukwege till Dagen då.

Men nu har han alltså bestämt sig - gynekologen och kirurgen som fick ta emot Nobels fredspris 2018 för sitt arbete.

PMU och Läkarmissionen gratulerar

Läkarmissionen uppger att Denis Mukwege tillfälligt har avsagt sig alla sina officiella uppdrag för Panzisjukhuset när han nu ställer upp som presidentkandidat. Sjukhuset har som policy att vara politiskt neutralt och Mukwege går nu in i en politisk roll.

Maria Bard, påverkanschef kring Afrika på Läkarmissionen, och med mångårig erfarenhet av arbete tillsammans med Denis Mukwege, säger efter hans tillkännagivande om att försöka ta den politiska ledningen i det svårt krigshärjade afrikanska landet:

– Det är avgörande att vi fortsätter att kämpa mot könsbaserat våld i DR Kongo och säkerställer att kvinnor och flickor får den skydd och stöd de behöver. Denis Mukwege har varit en viktig förebild i kampen, och vi är stolta över att vara en del av arbetet för att förändra liv och samhällen, säger Maria Bard på Läkarmissionen.

Också från pingströrelsens PMU kommer gratulationer:

– Vi på PMU vill tacka Denis Mukwege för den fantastiska insats han tillsammans med hela arbetslaget har gjort på Panzisjukhuset. Vi önskar honom allt gott i det han nu kliver in i och Guds rika välsignelser, säger Niclas Lindgren, direktor för PMU.

Fler artiklar för dig