Nyheter

SD till attack mot KD-ministrar i religionsfrågor

Omskärelse och dialog med muslimer i fokus då det skar sig i regeringsunderlaget

Förbjud omskärelse på pojkar och boka inte in möten som legitimerar islamister. Två SD-politiker har den här veckan valt att utmana KD-ministrarna Acko Ankarberg Johansson och Jakob Forssmed i religionsfrågor.

Visst är det så att KD och SD utgör delar av samma regeringsunderlag. Men långtifrån allt är partierna eniga om. Det märktes den här veckan då det i riksdagen utbröt religionsgräl två gånger om partierna emellan.

Det började med att SD-ledamoten Pontus Andersson Garpvall utmanade sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) på debatt i frågan om manlig omskärelse.

– I mitt tycke är det märkligt att kulturella eller religiösa seder kan vara viktigare än ett litet barns rättigheter, sa han inledningsvis.

Ingen förståelse

Han hade ingen förståelse för att Sverige kan tillåta omskärelse på små pojkar som inte gett sitt samtycke, och menade att det här är en tradition som måste försvinna.

Anledningen till att det här fortfarande tillåts, menade SD-politikern, är för att ledande politiker inte vill stöta sig med vissa religiösa grupper. Själv deklarerade han att han inte är troende och ansåg att det var bättre att lyssna på vetenskapen och professionen.

– Nej, regeringen kommer inte att ändra på lagen, var Acko Ankarberg Johanssons (KD) tydliga besked.

Hon menade att den lag vi har just nu är en rimlig avvägning som gör att omskärelse är tillåtet så länge det sker under säkra förhållanden. Att omskära nyfödda pojkar är en flertusenårig tradition, inom judendomen går det att hänvisa direkt till Bibeln där man kan läsa att det är ett tecken på Guds förbund med sitt utvalda folk.

”Har legat som en våt filt”

Men Acko Ankarberg Johansson tände till lite extra när SD-politikern började göra svepande uttalanden om att religion bromsat samhällsutvecklingen i största allmänhet.

– Religion har legat som en våt filt över utveckling och vetenskap. När det gäller vissa religioners vilja att få omskära barn så utgör det inte något undantag, sa Pontus Andersson Garpvall.

Acko Ankarberg Johansson, själv hemmahörande i Svenska alliansmissionen, var först tvungen att försäkra sig om att hon inte hade hört fel innnan hon bet ifrån. Sedan blev det en kort föreläsning om att religion kan vara både på gott och ont, men att det inte går att säga att religion i största allmänhet satt käppar i hjulet för allt som handlar om samhällsutveckling.

Möte med muslimer

Två dagar senare var det socialminister Jakob Forssmed (KD) som fick SD-ledamoten Nima Gholam Ali Pur på halsen, då den senare ifrågasatte ministerns möte med muslimska företrädare. Framför allt handlade det om att ministern har mött företrädare för Stockholms moské som Nima Gholam Ali Pur menade har band till Muslimska brödraskapet.

– Det är problematiskt att ett statsråd i Sveriges regering har kontakt med organisationer som har en islamistisk ideologi, sa Nima Gholam Ali Pur.

Han menade också att sådana möten legitimerar islamistiska krafter.

Jakob Forssmed (KD) höll inte med, utan menade att det här handlar om att ha en god dialog, inte att legitimera åsikter.

– Dialog är ett kraftfullt verktyg i en orolig tid, var hans motto.

– Det finns heller inga syften att legitimera vissa aktörer.

Jakob Forssmed poängterade också att det fanns en särskild bakgrund till att han träffat företrädare för Stockholms moské.

– Det var för att det var en koranbränning utanför moskén under en högtid, sa han.

– Självklart ska vi ha en välfungerande dialog mellan regeringen och trossamfunden. Det är oerhört viktigt, även när vi inte är överens.

---

Fakta: Riksdagsdebatter

  • I riksdagen finns det olika typer av debatter, exempelvis interpellationsdebatter där en riksdagsledamot väljer att ställa sina frågor till en särskild minister.
  • Debatterna som återges ovan är interpellationsdebatter, som är ungefär 20 minuter långa och går att se i efterhand på riksdagens hemsida.

---

Fler artiklar för dig