Nyheter

Kyrkor i Östersund vill placera staden på kartan vad gäller givmildhet

Det blir gala, konstutställning och modevisning när Svenska kyrkan och PMU ordnar insamlingsdag på lördag

Man kan springa för världens barn, eller köpa kläder. Se på konst, och fika.
– Ett mål är att Östersund ska spetsa i kommunkampen i Världens Barn, säger församlingspedagogen Anders Nordvall om lördagens stora insamlingsdag till förmån för Världens Barn, som drar i gång till helgen.

På fredag kväll inleds årets upplaga av Radiohjälpens största insamling Världens Barn. I Östersund lägger engagerade medarbetare i Svenska kyrkan och PMU samt en rad volontärer sista handen vid “En dag för Världens Barn” i och runt Stora kyrkan i Östersund. Allt för att få till en rejäl insamlingsdag – som förstås också ska bjuda på en massa kul aktiviteter både för barn och vuxna.

Barnen står för konstutställning

Dagen inleds med vernissage, en konstutställning som barnen i församlingen står för.

– Barn och ungdomsgrupper i våra fyra stadsdelskyrkor har arbetat med ”Världens barn”- tema i alla grupper. De har jobbat med barns rättigheter, med fokus på rätten till skola, trygghet och hälsa. I barngrupperna har de målat stora pusselbitar, och de kommer vi att sätta ihop till en utställning som heter just ”Pusselbitar”, berättar Anders Nordvall för Dagen.

Längre fram på dagen bjuds det på modevisning, pröva-på- aktiviteter som sång i olika former, löplopp med olika längd, klädförsäljning, fika och till sist en gala. Mer eller mindre hemliga gäster blir det också, bland annat deltar maskotarna Birger och piraten Sota.

Vem är Birger?

– Han är storsjöodjurets son. Han ser ut som en grön drake. Han ska vara med och springa i ett av loppen. Sen är han med och leder galan tillsammans med mig och min kollega Jenny Larsson-Blom. Birger får inte prata, men han kommer att vara med på sitt eget busiga sätt.

Och vem är piraten Sota?

– Jag vet inte så mycket om henne. Men det är en maskot som varit med på Piratfestivalen i Jämtland. Hon har varit inaktiv i några år nu, men hon kommer också att vara med och springa.

Förutom Svenska kyrkan och PMU finns också en rad föreningar, privatpersoner och företag med i arbetet med insamlingsdagen, berättar Anders Nordvall, som är glad över att många velat vara med på olika sätt. Man har skänkt muggar och nummerlappar och annat till evenemanget. Även idrottsvärlden finns med, till exempel arrangören till St Olavsloppet som stöttar med material och expertis.

– Det är spännande och kul att se hur detta evenemang kan förena och engagera, säger Anders Nordvall.

Förslag från Diakonia

Idén till årets insamlingsdag var ett förslag från Diakonia om att skapa ett evenemang i Östersund med kyrkliga biståndsorganisationer i Världens Barn.

– Där planterades idén. Vi tog bollen och gör nu detta för första gången. Ambitionen är att det ska bli ett återkommande engagemang, och det kan vara så att även Diakonia blir med nästa år så att vi blir tre arrangörer, säger Anders Nordvall.

Man har inte satt något mål vad gäller hur mycket lördagen ska inbringa totalt i pengar räknat. Men för en del av dagens aktiviteter, loppen som ska springas, finns ett mål: ”Spring för världens barn” hoppas man ska inbringa 50 000 kronor. Den delen av insamlingen fungerar så att varje företag uppmanas lägga en krona för varje varv som kommer att springas i parken utanför kyrkan.

”Östersund kan bättre”

Ett övergripande mål med dagen finns dock: att Östersund ska lyckas placera sig på kartan vad gäller givmildhet till Radiohjälpens insamling, säger Anders Nordvall.

– Ett mål vi har satt är att vi ska spetsa kommunkampen. Förra året kom Östersund på plats 139 i landet. Vi vet att Östersund kan mycket bättre, vi vet att det är en generös stad. Vi kanske kan bli årets raket! säger han.

---

Fakta: Största insamlingen

  • Världens Barn är Radiohjälpens största insamling, och går till barns rättigheter runtom i världen.
  • Insamlingen sparkas i gång med en gala i SVT1 Fredag 29 september. kl. 18.45. Stora Insamlingsdagar är lördag 30 september och lördag 7 oktober, men även lördag 14 oktober.
  • Sedan Världens Barn grundades 1997 har över 1,5 miljarder kronor samlats in. Pengarna har gått till mat, vatten, mediciner, utbildning och trygghet för barnen.
  • Fakta om insamlingsdagen i Östersund finns på Svenska kyrkans hemsida.

---

Fler artiklar för dig