Nyheter

Ulriksbergskyrkans arbete mot gängkriminalitet i Växjö hyllades i riksdagen

Framgångsrikt koncept i Växjö kan kopieras av kyrkor i andra städer • Jonathan Ekros, Neighbourhood: ”Jag upplever att Gud har manat mig att göra det och att det hör hemma i det som vuxit fram ur församlingen”.

På onsdagen höll regeringen ett krismöte om sprängningarna i landet. Några timmar senare hyllades det sociala arbete som Ulriksbergskyrkan i Växjö driver i stadsdelen Araby.
– Politikerna skulle ha varit här, säger Oliver Rosengren (M) som hade bjudit in Jonathan Ekros från Ulriksbergskyrkan att berätta om Neighbourhood.

Stadsdelen Araby i Växjö betecknades enligt polisen tidigare som ett så kallat särskilt utsatt område. Men situationen har successivt förbättrats och i dag heter det att Araby är ett riskområde. Ulriksbergskyrkan ligger 300 meter söder om Araby och samtidigt som detonationer har skakat flera andra städer de senaste dagarna fortsätter Ulriksbergskyrkans långsiktiga sociala arbete, Neighbourhood, i Araby.

I veckan var verksamhetsledaren Jonathan Ekros inbjuden till riksdagen för att berätta om vad de gör. Bakom inbjudan stod alltså den moderata riksdagspolitikern Oliver Rosengren från Växjö och hans partikamrat Noria Manouchi från Malmö.

Oliver Rosengren, som sitter i styrgruppen för Neighbourhood, hyllade Ulriksbergskyrkans arbete och Noria Manouchi beskrev utifrån sina egna erfarenheter från uppväxten i Malmö hur viktigt det är att barn och ungdomar ges möjlighet att gå i skola och får lära sig att ta ansvar. Båda två betonade också att ideella organisationer har en nyckelroll för ett framgångsrikt arbete.

Jonathan Ekros, verksamhetsledare för Neighbourhood, det sociala arbete som Ulriksbergskyrkan i Växjö driver i stadsdelen Araby.

Gynnsamt förhandlingsläge

Under den efterföljande frågestunden konstaterade en av åhörarna att vissa kommuner inte vill bidra ekonomiskt till verksamheter som drivs av religiösa aktörer. Politikerna Oliver Rosengren och Noria Manouchi fick frågan hur de ser på detta och trots att de 15 minuter tidigare hade lyft fram betydelsen av bland annat kyrkor gav de inte något tydligt svar på frågan. Oliver Rosengren konstaterade att kommunerna har ett stort mått av självbestämmande.

Det svävande svaret var något som flera av de som hade besökt seminariet, i samtal med Dagen, uttryckte irritation över efteråt.

När Dagen får en pratstund med Jonathan Ekros från Neighbourhood lite senare vill han dock inte gå i klinch med någon. Han konstaterar i stället att det måste finnas ett grundmurat förtroende mellan kommun och kyrka för att ett samarbete ska vara möjligt.

– Vi fick inte några pengar från Växjö kommun under de fem första åren, säger han och tillägger att förhandlingsläget för Neighbourhood gentemot kommunen blev gynnsamt när alla inblandade parter kunde konstatera att verksamheten hade gett positiva resultat.

Jonathan Ekros, verksamhetsledare för Neighbourhood, det sociala arbete som Ulriksbergskyrkan i Växjö driver i stadsdelen Araby.

– Då har man bevisat att det man säger, att det här är social verksamhet, också är det. Samt att arbetet fungerar.

Flera städer vill ha Neighbourhood

Än så länge finns Neighbourhood enbart i Växjö. Men intresset för arbetet är stort på andra orter och Jonathan Ekros håller just nu på att ta fram ett handbok där bland annat uppstartsarbetet med Neighbourhood beskrivs. Han berättar att drygt en handfull städer är på tå och gärna vill komma framåt och att Borås och Malmö har kommit längst i sina planer.

– Nu försöker vi hitta ett tempo kring hur snabbt vi kan expandera arbetet utan att urholka verksamheten i Växjö.

---

Fakta: Neighbourhood - en app för hjälp och gemenskap

  • Är ett socialt arbete som Ulriksbergskyrkan i Växjö, med stöd från Allmänna arvsfonden, driver i det utsatta området Araby.
  • Navet i verksamheten är en mobilapp. Via den – och genom att exempelvis delta i föreläsningar och läxhjälp – kan ungdomar tjäna poäng som används till aktiviteter som bio, skidresa, övningskörningstimmar eller truckkörkortsutbildning.
  • Verksamhetsledaren Jonathan Ekros är anställd av Ulriksbergskyrkan.
Ny tjänst. Pelle Hörnmark blir föreståndare för Ulriksbergskyrkan i Växjö.

---

Och det är lokala församlingar som är de drivande i de här processerna?

– Det är ett av våra kärnkriterier. För att få starta ett Neighbourhood behöver det finnas en församling som blir huvudman och bärare av arbetet.

Mina stora visioner med detta är att aktualisera kyrkan genom att visa att kyrkan är en viktig aktör.

—  Jonathan Ekros, Neighbourhood

Enligt Jonathan Ekros krävs det en församling av två skäl. Han nämner att församlingar, i högre utsträckning än andra sammanhang, består av vuxna som är beredda att lägga tid, vara volontärer, gå in med hjärta och orka med de jobbiga situationer som uppstår när man jobbar med den här målgruppen.

– Det andra är att jag från början gör det här för att jag upplever att Gud har manat mig att göra det och att det hör hemma i det som vuxit fram ur församlingen. Mina stora visioner med detta är att aktualisera kyrkan genom att visa att kyrkan är en viktig aktör. Jag vill bygga någonting som får bli en bro där städer, kommuner och invånare känner att den här församlingen litar jag på. Det här som församlingen pratar och predikar om ser vi nu också hända.

Fler artiklar för dig