Nyheter

Danmarks etiska råd: Höj gränsen för fri abort

Skulle betyda fri abort fram till vecka 18 av graviteten, från vecka 12. ”Fostret tillmäts ett mindre värde i dess tidigare stadier”

I 50 år har gränsen för fri abort i Danmark legat på tolv veckor. Detta ser nu ut att ändras, sedan landets etiska råd ställt sig bakom ett förslag om att höja gränsen till vecka 18. Ett slutgiltigt beslut måste fattas av riksdagen.

En knapp majoritet av medlemmarna i Danmarks etiska råd, 9 av 17 ledamöter, röstade på tisdagen för att ändra abortlagen.

När rådet behandlade frågan senast, 2007, var ledamöterna överens om att behålla tolvveckorsgränsen. Ett viktigt argument var att man inte ville bidra till att öka antalet aborter, uppger Danmarks radio, DR. Men det senaste året har det kommit alltfler krav på att utöka rätten till fri abort, vilket Dagen skrivit om.

Denna gång resonerar Etiska rådet annorlunda, och fokuserar på kvinnans rätt till självbestämmande.

– Att ge kvinnan beslutanderätt har fått stor tyngd i ledamöternas överläggningar, och därmed tillmäter en majoritet i Etiska rådet också fostret ett mindre värde i dess tidigare stadier, säger rådets ordföranden Leif Vestergaard till DR.

En höjd abortgräns skulle enligt rådet ge kvinnan mer tid att fatta beslut om abort i det fall då ett nackuppklaringstest, så kallad NUPP, visar på en sannolikhet för att barnet har Downs syndrom. Ett sådant test erbjuds alla gravida kvinnor i Danmark, och kan göras först från vecka 11.

Oro för abort av funktionsnedsatta

Det är ett argument som en del har svårt för. I en intervju i tidningen Politiken säger Sarah Glerup, aktivist för funktionshindrades rättigheter, att abortgränsen inte borde höjas innan samhället ändrat sin inställning till personer med funktionsnedsättningar. Hon tror att fler foster med även lindriga funktionsnedsättningar kan komma att aborteras om abortgränsen höjs.

Antalet barn som föds med Downs syndrom i Danmark har redan minskat kraftigt sedan 2004, då fosterdiagnostiken infördes på bred front inom mödrahälsovården.

Regeringen har redan antytt att den är öppen för att höja abortgränsen. Tre borgerliga partier vill behålla tolvveckorsgränsen, medan tre partier har uppgett att de vill ändra den nuvarande lagstiftningen. Övriga fem partier har sagt sig vilja avvakta Etiska rådets nya rekommendation, uppger TT.

Etiska rådet rekommenderade också att låta ungdomar mellan 15 och 17 år göra abort utan föräldrarnas godkännande.

---

Fakta: Abort i Norden

  • Sverige: Fri abort till och med vecka 18, med möjlighet till sena aborter till och med vecka 22 med särskilt tillstånd.
  • Norge: Fri abort till och med vecka 12, med möjlighet till sena aborter till och med vecka 22 med särskilt tillstånd.
  • Finland: Fri abort till och med vecka 12 (gäller från den 1 september i år), med möjlighet till abort till och med vecka 20 med särskilt tillstånd.
  • Danmark: Fri abort till och med vecka 12, med möjlighet till sena aborter till och med vecka 22 med särskilt tillstånd.
  • Island: Fri abort till och med vecka 22.

---

Fler artiklar för dig