Nyheter

Ärkebiskopen och moskén beklagar varandras nedbrunna byggnader

På sociala medier har rykten om brandorsaken i moskén fått internationell spridning. Ärkebiskopen: Det gör alltid ont när heliga byggnader brinner.

Inom loppet av mindre än 24 timmar brann Eskilstuna stora moské och Hietaniemi kyrka i Övertorneå pastorat ned. Efter att ärkebiskop Martin Modéus beklagat båda bränderna tackade Anas Deneche för stödet och uttryckte i sin tur sorg över kyrkbranden.

”Det senaste dygnet har en moské i Eskilstuna brunnit och Hietaniemi kyrka har totalförstörts i en brand. Jag vill uttrycka min starka medkänsla med troende i både Eskilstuna och Övertorneå som förlorat sina heliga rum. Det gör alltid ont när heliga byggnader brinner.”

Så skrev ärkebiskop Martin Modéus på X (tidigare Twitter) efter att båda byggnaderna totalförstörts.

”Kan å Eskilstuna Stora Moské vägnar säga att vi är tacksamma över detta meddelande, och att du uppmärksammat dessa båda andliga hem. Vi ber för att både kyrkans och moskéns församlingsmedlemmar skall finna nya platser där de kan utöva sina gudstjänster”, svarade Anas Deneche, presstalesperson för moskén i Eskilstuna.

Ryktesspridning på sociala medier

Svenska kyrkans officiella X-konto har också uppmärksammat branden i Hietaniemi – och även detta meddelande har Anas Deneche besvarat:

”Nåddes av nyheterna att ännu en religiös byggnad, ett andligt hem för många, som drabbats av brand. Vi ber för att församlingsmedlemmarna ska finna styrka under denna tragiska och prövande period. Vi på Eskilstuna Stora Moské känner med er”, skriver han.

Kort efter bränderna började det spekuleras i sociala medier om bränderna – var för sig – hade orsakats av någon form av attack.

I fallet med moskén i Eskilstuna sa Anas Deneche i en intervju med Sveriges radio P4 Sörmland att moskén, och familjen som bor i anslutning till byggnaden, har mottagit hot och fysiska attacker under mer än ett års tid. Mikail Yüksel, partiledare för Nyans, tog fasta på Anas Deneche uttalande, men utvecklade resonemanget på X och skrev “Ännu en gång slår terrorn till mot en moské i Sverige. Den här gången satte den som attackerade eld på taket.”

Formuleringen, som var på engelska, plockades i sin tur upp av en engelskspråkig nyhetstjänst, Middle East Eye, som bevakar Mellanöstern och Nordafrika och plötsligt fick påståendet om att branden var anlagd internationell spridning.

Har tagit avstånd

Efter att först ha anklagat Mikail Yüksel för att politisera branden kände sig Anas Deneche också nödgad att officiellt ta avstånd från den text som Middle East Eye publicerat.

På onsdagen publicerade Eskilstuna stora moské ett officiellt uttalande på församlingens Facebooksida. Där kritiserades också ryktesspridningen om att branden skulle vara anlagd.

”Dessa två sorgfyllda dagar har visat oss att det tyvärr finns individer som försöker utnyttja denna tragedi för eget intresse, även om deras agerande skapar motsättningar och splittringar bland muslimer, med falsk propaganda och farliga spekulationer.”

Samtidigt har en liknande diskussion om skulden till branden i Hietaniemi kyrka utspelat sig på Svenska kyrkans officiella X-konto. Där har en rad personer antytt att branden var anlagd, något som Svenska kyrkan återkommande har besvarat genom att skriva att polisen inte misstänker något brott.

Fler artiklar för dig