Nyheter

Stadsmissionen: Miljonerna räcker inte – allt fler i ekonomisk kris

Jonas Wihlstrand, Sveriges stadsmissioner är glad för tio miljoner de fått för att stödja utsatta, men det kommer inte räcka på långa vägar, menar han.

En rad kristna organisationer och samfund har beviljats pengar för att hjälpa socialt särskilt utsatta människor som drabbats hårt av inflationen och höjda priser. Mest får Sveriges stadsmissioner, Röda korset och Svenska kyrkan.
– Vi har sett en dramatisk ökning av antalet människor i våra öppna verksamheter, säger Jonas Wihlstrand, generalsekreterare för Sveriges stadsmissioner.

Enligt Jonas Wihlstrand är situationen ytterst prekär. Han berättar att ungefär 2/3-delar av organisationens insatser, på ett eller annat sätt, numera handlar om erbjuda mat. Men Jonas Wihlstrand förklarar också att Göteborgs stadsmission har byggt upp ett lager med basförnödenheter såsom blöjor och hygienartiklar.

– Människor, även barnfamiljer, kommer till oss bland annat för att äta och för att få kläder och skor, säger han till Dagen.

– Vi har under lång tid legat på regeringen om att civilsamhället tar ett väldigt stort ansvar för de som lever i socialt utsatta situationer, fortsätter han.

Det är Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, som fördelar det nya statsbidraget. För Sveriges stadsmissioners del innebär det 10 miljoner kronor extra. Organisationen hade samtidigt ansökt om mer än 20 miljoner.

– Behoven är långt större än vad beloppet som vi får täcker, konstaterar Jonas Wihlstrand.

Välkomnar permanent tillskott

Han passar samtidigt på att lyfta fram förslaget från regeringen och Sverigedemokraterna, som presenterades tidigare i september, om att permanenta ett tillskott på 100 miljoner kronor årligen till civilsamhället för stöd till utsatta.

– Det är väldigt välkommet, säger han.

– Vi tror att Sverige kommer att befinna sig i den här jobbiga situationen i flera år framöver.

Närmare 50 miljoner i potten

Sammanlagt handlar det om 48,5 miljoner kronor som 17 organisationer/kyrkor får dela på.

– Det här är ett viktigt bidrag som hjälper särskilt utsatta i det tuffa ekonomiska läge som Sverige befinner sig i. Civilsamhällesorganisationer gör många viktiga insatser för att stötta hushåll som inte får ekonomin att räcka till. Detta ger dem bättre förutsättningar att ge stöd, säger Lena Nyberg, generaldirektör på Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, som fördelar statsbidraget.

Regeringen beslutade i juni om det nya statsbidraget. Statsbidraget kunde sökas av bland annat ideella organisationer, trossamfund eller församlingar som arbetar med målgruppen socialt särskilt utsatta. Och intresset för att ta del av pengarna har varit stort.

– Myndigheten fick in 59 ansökningar som totalt omfattade 120 miljoner kronor, alltså mer än dubbelt så mycket som vi hade att fördela, vilket också visar att behovet av hjälp är väldigt stort, säger Marie Pettersson Hallberg, chef för avdelningen för statsbidrag i ett pressmeddelande.

”Ovärderliga insatser”

Enligt MUCF lyfte flera av organisationerna i sina ansökningar att den tuffare ekonomiska situationen innebär att de människor som redan tidigare behövde stöd nu är mer utsatta. Dessutom kontaktas civilsamhällets organisationer av människor som inte tidigare har behövt stöd.

– Den ekonomiska utsattheten och fattigdomen ökar i samhället och många hushåll har svårt att klara de nödvändigaste utgifterna. För dem är civilsamhällets insatser viktigare än någonsin. Bland dem som nu får bidrag finns flera av Sveriges största hjälporganisationer och vi vet att de gör ovärderliga insatser, säger Lena Nyberg.

---

Fakta: Så här fördelas miljonerna – beviljade ansökningar (ett urval)

  • Sveriges stadsmissioner: 10 000 000 kronor.
  • Röda korset: 9 000 000 kronor.
  • Svenska kyrkan: 6 000 000 kronor.
  • Hela människan: 4 500 000 kronor.
  • Rädda barnen: 3 500 000 kronor.
  • Frälsningsarmén: 3 000 000 kronor.
  • Equmeniakyrkan: 2 500 000 kronor.
  • Ny gemenskap: 1 500 000 kronor.
  • Räddningsmissionen: 200 000 kronor.
  • Talita: 200 000 kronor.

---

Fler artiklar för dig