Nyheter

Lars Adaktussons brev kan ha hjälpt koranbrännaren Salwan Momika in i Sverige

”Jag känner mig utnyttjad”, säger journalisten och KD-profilen

Koranbrännaren Salwan Momika utnyttjade ett brev undertecknat av Lars Adaktusson då han sökte visum i Sverige. Han ska också ha besökt en kyrka i Stockholm för fem år sedan. Dagen har pratat med prästen som tog emot honom.

När Lars Adaktusson var Europaparlamentariker för Kristdemokraterna var han djupt engagerad i de kristnas situation i Mellanöstern, inte minst efter den förföljelse som drabbade dem under IS härjningar år 2014 och framåt.

Sommaren 2017 bjöd han in till konferensen ”En framtid för kristna i Irak” i Europaparlamentet. En som skulle kommit dit var Salwan Momika, då ledare för partiet Democratic Syriac Union, skriver Dagens Nyheter.

Inbjudan blev dock indragen. Men i samband med konferensen skrev KD:s kansli i Europaparlamentet ett av Lars Adaktusson undertecknat brev till Salwan Momika, där han erbjöds ett separat möte i egenskap av partiledare. Brevet ska Salwan Momika sedan ha använt då han senare ansökte om visum till Sverige.

Känner mig utnyttjad

DN har i sin artikel också bildbevis på att Lars Adaktusson och Salwan Momika har träffats i Irak. Den tidigare KD-politikern berättar själv för tidningen att han inte kan minnas ett sådant möte, och att han rest till Irak många gånger och skakat hand med väldigt många personer längs vägen, troligtvis då även Salwan Momika.

– När han kom till Sverige och började bränna koraner var det ingen klocka som ringde hos mig. Jag känner mig utnyttjad, säger Lars Adaktusson i och med att uppgifterna kommer fram.

– Att förknippas med en person som genom sitt exempellösa beteende framkallat omfattande hot och hat mot Sverige är oroväckande och obehagligt.

Varit i kyrka

Enligt DN ska Salwan Momika också sommaren 2018 haft en föreläsning i en kyrka i Stockholm.

– Oj, säger församlingens ordförande när Dagen ringer upp.

Han förklarar att det var inget han visste om, och klargör sedan att det i kyrkan ryms flera församlingar. Själv företräder han Equmeniakyrkans församling, men troligtvis måste Salwan Momika ha besökt den församling som bestod av irakier. De har numera flyttat vidare till egna lokaler.

Ville sprida propaganda

När Dagen når prästen i församlingen visar det sig att han har bra koll på Salwan Momikas besök i kyrkan.

– Han kom och ville göra politisk propaganda inför parlamentsvalet i Irak.

Tänk så mycket pengar Sverige lagt på att skydda honom bara för att han skulle bränna Koranen och provocera. Varför?

—  Präst som träffade Salwan Momika i kyrkan

Som präst förklarade han då att kyrkan inte tar politisk ställning och Salwan Momika fick därför inte framföra sitt budskap i samband med själva gudstjänsten.

– Men jag bjöd in honom till kyrkkaffet efteråt. Det var sommartid och mässan började 11.30 och jag sa åt honom att komma klockan 13.00, säger prästen.

– Men han kom först 14.30 och då fanns det nästan ingen kvar i kyrkan, bara jag och några till. Så han höll ingen föreläsning, utan ville bara sprida propaganda inför valet i Irak. Han ville att vi skulle rösta på en viss kandidat.

Prästen har i övrigt inget gott att säga om den man som släntrade in sent till kyrkkaffet och som senare skulle bli rikskändes då han började bränna koraner.

– Han är bara en bedragare, säger prästen och höjer tonläget i affekt allteftersom.

– Han var en nolla i Irak, han är nolla här. Tänk så mycket pengar Sverige lagt på att skydda honom bara för att han skulle bränna Koranen och provocera. Varför?

De berörda församlingarna har begärt att deras respektive kyrkor ska hållas anonyma av rädsla för att de annars skulle kunna bli mål för ett islamistiskt terrordåd.

---

Fakta: Koranbränningar

  • Salwan Momika har stått för de flesta koranbränningar i år, vilket försvårat Sveriges Nato-ansökan samt ökat hotet mot Sverige och svenskar.
  • En debatten har blossat upp om möjligheten att begränsa koranbränningar.
  • I vissa fall kan koranbränningar vara olagligt. I Linköping påbörjas nu ett rättsfall där en man åtalas för hets mot folkgrupp efter att ha bränt en koran.
  • Liknande rättsfall kan även drabba Salwan Momika och Rasmus Paludan.

---


Fler artiklar för dig