Nyheter

Klart med ny syrisk-ortodox biskop i Sverige

Men sammanslagning av stiften dröjer

Syrisk-ortodoxa ärkestiftet av Sverige och övriga Skandinavien, med säte i S:t Jacobs kyrka i Södertälje, har fått en ny biskop. Det handlar dock inte om en gemensam ledare för de två syrisk-ortodoxa stiften i Sverige, som fortsätter att existera sida vid sida.

Under söndagens gudstjänst i S:t Jacobs kyrka offentliggjordes att det blir Youhanon Lahdo som efterträder Abdulahad Gallo Shabo.

Youhanon Lahdo föddes i Syrien, är prästutbildad och har studerat i både Grekland och England, och kom till Sverige för ungefär fyra år sedan. Närmast har han tjänstgjort som munk i en av de syrisk-ortodoxa kyrkorna i Norrköping.

– Vi hoppas förstås att den nya biskopen leder arbetet med att ta itu med de utmaningar som finns, säger Besim Aho, ordförande för S:t Jacobs församlingsstyrelse, till Länstidningen Södertälje.

– Framför allt att integrera ungdomar och se till så att de hittar tillbaka till kyrkan och också tar itu med en hel del frågor som rör kyrkans framtid, i samverkan med det andra ärkestiftet, fortsätter han.

”Svårt att bara slå ihop dem”

Den syrisk-ortodoxa kyrkan i Sverige har i årtionden varit uppdelad i två stift: Syrisk-ortodoxa ärkestiftet av Sverige och övriga Skandinavien, respektive Syrisk-ortodoxa patriarkatets ställföreträdarskap i Sverige. Men när Abdulahad Gallo Shabo, efter 35 år som ledare för det förstnämnda, gick i pension i vintras öppnades dörren för en eventuell sammanslagning.

– Självklart vill jag helst se en biskop i Sverige, sa patriark Ignatius Afrem II, som har sin bas i Damaskus, till SVT Nyheter när han besökte Södertälje i samband med avtackningen av Abdulahad Gallo Shabo.

Frågan lever fortfarande. Men enligt Besim Aho är tiden för ett gemensamt stift inte mogen än.

– Det är olika stift med olika medlemskyrkor som kommit olika långt i olika frågor. Så det är svårt att bara slå ihop dem. Men det är samma kyrka, traditioner och trosuppfattning och patriarken kommer ställa krav på samverkan på ett annat sätt nu, det tror jag ärkestiften själva inser, säger han till Länstidningen Södertälje.

---

Fakta: Syrisk-ortodoxa kyrkan i Sverige

  • Syrisk-ortodoxa ärkestiftet av Sverige och övriga Skandinavien (bildat 1974) har sitt säte i S:t Jacobs kyrka i Hovsjö, Södertälje. Abdulahad Gallo Shabo var under många år ärkebiskop. Han kommer nu att ersättas av Youhanon Lahdo.
  • Syrisk-ortodoxa patriarkatets ställföreträdarskap i Sverige (bildat 1994) har sitt säte i S:t Efraims syrisk-ortodoxa katedral i Geneta, Södertälje. Stiftet leds av ärkebiskop Benjamin Atas.
  • Patriark Afrem II Karim är överhuvud för båda stiften, som har ett gemensamt medlemskap inom Sveriges kristna råd, SKR.

---

Fler artiklar för dig