Nyheter

Gräl och hot från familjer vid begravningar ökar

Har funnits fall då skyddsvakter behövts • Sveriges begravningsbyråer: Vi har behövt byta ut en präst i sista sekunden • Fonus: Det uppstår irritation mellan familjerna.

Hot mot begravningspersonal, präster och pastorer. Bråk om vilka som ska få vara med på begravningarna.
– Tvisterna runt begravningar har blivit allt allvarligare och mer hotfulla, säger förbundsdirektör Ulf Lernéus på Sveriges begravningsbyråer (SBF).

Sveriges begravningsbyråer har märkt av ett högre konfliktläge under årets sommar runt det som är menat att bli en fin minnesstund.

– Vi får information dels från vår konsumentrådgivningstelefon där människor hör av sig, dels från våra begravningsbyråer. Den här sommaren har det varit tydligt att det har varit mycket tvister, säger Ulf Lernéus till Dagen.

Ulf Lernéus, förbundsdirektör Sveriges Begravningsbyråer (SBF).

Han berättar att det tar mycket tid att arbeta med de ofta infekterade tvisterna. Det kan handla om att man inte är överens om hur begravningen ska se ut, eller- vilket är vanligt – vilka som ska få vara med.

– Det vanligaste att bråka om är just att man inte vill att någon ska få komma. Man vill utesluta människor. Det kan vara syskon eller barn, och man säger ´den får inte komma´. Men den här ceremonin är frivillig, och då får man försöka komma överens om den. Vi ringer inte och säger: ´du är inte välkommen i kyrkan´.

Inte lagligt reglerad

Även på folkrörelseägda begravningsföreningen Fonus har man märkt av en högre konfliktnivå.

– Vi har inte några siffror på detta, men jag hör från kollegor att det är mer oro i familjerna, säger presstalespersonen Conny Sohlberg.

Liksom på SBF yttrar sig konflikterna bland annat i att familjer har svårt att komma överens om hur begravningen ska se ut. Men också själva dödsannonsen kan leda till osämja.

– Det är en het potatis. Man bråkar om vem som ska stå först, till exempel. Men där finns en given ordning, vilket är bra. Det kan också handla om att man inte vill sitta i samma rum som vissa människor på begravningen.

Svårt att förbjuda

En begravningsceremoni är helt frivillig och är inte lagligt reglerad, betonar Ulf Lernéus. Det enda som är reglerat är själva gravsättningen. Eftersom begravningsgudstjänster är offentliga gudstjänster i både Svenska kyrkan och i frikyrkan går det inte att utesluta människor. En borgerlig begravningsceremoni däremot är en privat tillställning, där man själv bestämmer vem som ska få komma genom inbjudan. Men även här är det knepigt att förbjuda människor att delta.

– Det är heller inte grundtanken med en begravning, att man ska förbjuda någon att vara med, säger Ulf Lernéus

Vad gör ni när människor vill hindra någon att delta?

– Vi måste säga att vi inte ställer upp med de vakter som i så fall behövs. Om man inte kan komma överens får man själv agera utifrån det.

Dock har det hänt under senare tid att begravningsbyråer ändå fått ställa upp med vaktbolag för att begravningspersonal varit hotad.

Det låter förskräckligt?

– Ja, det är jättejobbigt för byråerna. Det har hänt att både präster, pastorer och även anställda som haft hand om bouppteckning har blivit hotade. Då handlar det om att säkra arbetsmiljön för våra anställda. Det har hänt att vi helt enkelt fått byta präst i sista minuten, eftersom prästen blivit hotad.

Conny Sohlberg på Fonus säger att deras begravningsbyråer i möjligaste mån försöker prata med familjerna om det är så att det kommer upp att man inte vill att vissa personer ska delta på begravningen.

– Denna fråga ställs ibland. Då försöker vi medla mellan olika konstellationer. Men det är väldigt sällan som det blir speciallösningar med stängda tillställningar och vakter.

”Handlar om sörjande människor”

Han säger att det är viktigt att ta reda på varför man inte vill att en viss person ska komma.

– Om det till exempel finns en dom mot den här personen blir det klurigt. Vi jobbar ibland med sekretess. Men så fort man bokat en tid i en församling går det ibland ändå att ta reda på när begravningen är, för församlingarna har inte automatiskt sekretess runt begravningar, utan måste fatta ett internt beslut i frågan vid varje tillfälle. Rent principiellt kan man ordna en borgerlig tillställning och stänga dörren, och det valet gör familjen ibland.

Han säger att det viktigt att minnas att det handlar om sörjande människor. Begravningen är till för att människor ska få ta ett avsked.

– Vi försöker tala om varför en begravning är viktig. Men vi är alltid lojala mot dem som sitter med oss och planerar.

Conny Sohlberg, presstalesperson Fonus.

Vad beror det på att hoten och bråken har blivit vanligare?

– Jag brukar säga att begravningarna speglar samhället. Förr var det ofta en maka eller make och två eller tre barn som skulle vara med och bestämma. De kom ofta överens. Men i dag är det nya typer av familjekonstellationer med barn i olika äktenskap. Jag brukar säga att fem personer har blivit 15. Därav blir det mer tvister, säger Ulf Lernéus.

– Samhället har också blivit tuffare.

Conny Sohlberg på Fonus pekar på att själva samtalsklimatet har blivit annorlunda.

– Man pratar inte med varandra på samma sätt som förr. Det gör att det uppstår irritation mellan familjerna.

Liten del står för konflikterna

Ulf Lernéus betonar att det dock är en liten procent av alla begravningar det handlar om. Varje år dör runt 92 000 personer i Sverige och de allra flesta begravningar sker utan bråk. Men när det blir bråk, tenderar dessa att bli allt allvarligare. Han säger att det behövs mer av grundliga diskussioner runt vad en begravning är till för om man ska kunna stävja konflikterna.

– Det är bra om det finns nedskrivet hur den avlidne önskar att begravningen ska vara.

Han efterlyser också mer av debatt i samhället.

– Det här är något som kommer att diskuteras framöver utifrån ett arbetsmiljöperspektiv. Jag tror att både Svenska kyrkan och andra trossamfund behöver se över detta med begravningar. Det finns till exempel en diskussion om att göra även begravningar i kyrkan till privata tillställningar.

Bör juridiken runt begravningarna ändras?

– Jag tror att det är viktigare att öppet diskutera de här frågorna, säger Ulf Lernéus.

Också Conny Sohlberg menar att det inte kommer att hjälpa särskilt mycket att se över juridiken.

– Det är fortfarande människor i sorg det handlar om. Jag tror inte det kommer att hjälpa om det finns paragrafer som reglerar begravningarna. Ibland skriver vi att begravningen ska ske i stillhet och ber människor respektera det. Men det är människor vi jobbar med. Medlingen blir desto viktigare, och ibland kan det också vara så att just detta att mötas vid begravningen efter kanske åratal av strider kan bli det som får slut på en konflikt.






Fler artiklar för dig