Nyheter

Kyrkoherde i tårar efter att kyrka brunnit ner

Träkyrkan i Hietaniemi var från 1700-talet - gick inte att rädda

– Det finns inga ord kvar, säger kyrkoherden Heli Pruikkonen efter den våldsamma branden som utbröt natten till tisdagen i Övertorneå pastorat. Hur branden startade är oklart, men det finns i nuläget inga misstankar om brott.

Det var vid tretiden på natten som räddningstjänsten fick larmet om branden. När de sammanlagt tolv enheterna, varav två från Finland, kom till kyrkan var branden redan fullt utvecklad och det stod ganska snart klart för personalen att kyrkan inte skulle gå att rädda.

”En tragedi”

– Det är en tragedi. Kyrkan var älskad av många, säger kyrkoherden Heli Pruikkonen, intervjuad på brandplatsen av SVT Nyheter.

Det finns ingen information om att någon skulle ha kommit till skada vid branden. Polisen konstaterar i en kommentar till TT att det inte finns någon misstanke om brott.

Hietaniemi kyrka ligger i Hedenäset utanför Övertorneå och låg på en udde i Torne älv, på gränsen till Finland. Kyrkan invigdes 1747. Fram till 1809 var den gemensam kyrka för människor på båda sidor om älven. Kyrkan har tillhört Övertorneå pastorat i Luleå stift.

Hur går vi vidare? Den här kyrkan går inte att ersätta.

—  Heli Pruikkonen, kyrkoherde
Heli Pruikkonen, präst i Järfälla kyrka, har valt att bosätta sig i den nya Barkarbystaden.

Oklart vad som hänt

Under nattens brand försökte räddningstjänsten få ut värdefulla föremål ur den brinnande kyrkan, och man lyckades rädda några sådana.

– Vi har kunnat rädda några lösa föremål, säger Heli Pruikkonen, som brast i tårar när hon besökte brandplatsen.

– Vi vet inte hur den här branden har börjat. Hur har den kunnat starta? Vi försöker förstå vad det är som har hänt. Hur går vi vidare? Den här kyrkan går inte att ersätta.

Hon säger att församlingen till att börja med vill samla de människor som har älskat Hietaniemi kyrka.

– Det här berör, säger hon.

---

Fakta: Träkyrka från 1700-talet

  • Den första kyrkan på platsen uppfördes 1617.
  • Den kyrka som nu brunnit uppfördes 1745–1747 av byggmästaren Hans Biskop från Kronoby i Österbotten. Kyrkan var byggd av rödmålat, panelklätt timmer.

---

Fler artiklar för dig