Ett jordskred skapade ett mardrömsliknande scenario, vilket klöv en av Bohusläns viktigaste vägar mitt itu.
– Som kristna är vi inte kallade att vara rädda, säger pingstpastor Peter Wessberg som i söndagens gudstjänst fick hantera oron som naturkatastrofen skapat.
Det var mitt i natten till lördag som naturens krafter satte sig i rörelse precis utanför Stenungsund i Bohuslän. Bland annat klövs E6:an mitt itu, något som hade kunnat slutat på ett mer brutalt sätt än vad som blev fallet, enbart tre personer skadades bland annat efter att en buss fastnade mitt i skredet.
Såväl kungen som infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) har nu valt att åka till Stenugsund för att själva bevittna katastrofen, där planer på återuppbyggnad redan har börjat.
Ingen av Stenungsunds kyrkor drabbades av själva jordskredet, men visst har händelsen påverkat. Svenska kyrkan berättar för Dagen att de stöttar på bästa tänkbara sätt och de lyfte också fram alla som drabbats vid förbönen i söndagens gudstjänster.
Gustaf Åkermark, ordförande i Kopperskyrkan som tillhör Equmeniakyrkan, skriver till Dagen att de vill erbjuda en plats för trygghet för dem som känner oro.
“Vi är tacksamma för att inte fler människor skadades och hoppas de inblandade snart är helt återställda. Olyckan kunde ju också ha fått betydligt värre konsekvenser om skredet hade inträffat i närliggande bebodda områden. Förutom kostnader för de omfattande materiella skadorna så är det främst trafiken som påverkas och många människors arbetsresor som blir mera tidskrävande.”
Eskatologiska tankar
Peter Wessberg, pastor i pingstförsamlingen Kristet center väst, berättar för Dagen att även de tog upp jordskredet vid söndagens gudstjänst, inte minst eftersom det fanns personer som kände en stor rädsla.
– Det kom frågor med ett eskatologiskt perspektiv, där några undrade om det är Guds vrede vi ser, berättar han.
– Jag blev själv lite överraskad över att man kan tolka vad som hänt på det sättet, att dra så väldigt stora växlar på det här.
Men, menar Peter Wessberg, inte minst finns det aktörer på internet som vid olika naturkatastrofer vill tolka in att det handlar om Guds dom eller vrede.
– Men som kristna är vi inte kallade att vara rädda, säger han.
– Det vi har fått göra är att be tillsammans och att tala ut. Känner man oro, då ska man vända sig till Gud. Vi lever i en tillvaro som suckar och våndas.
Kunde varit värre
Pingstpastorn vill samtidigt betona att de flesta i församlingen var mer bekymrade över hur de skulle få ihop vardagen och logistiken än att fundera på om deras hemstad drabbats av Guds vrede. Han berättar att det också finns en viss irritation då det spekuleras i att ett bygge i närheten kan ha bidragit till jordskredet via sina sprängningar, något som ännu inte är klargjort.
I den stora nationella debatten är det många som också vill dra in klimatförändringarna som en orsak till vad som hänt.
Pingstpastor Peter Wessberg tycker också att det är viktigt att påpeka att det här hade kunnat sluta mycket värre.
– Det var tur att det här skedde mitt i natten och inte på dagtid under rusningstrafiken. Det kan man tacka Gud för.
---
Fakta: Stenungsund
- Stenungsund är en kommun i med cirka 28 000 invånare, varav hälften bor i själva tätorten.
- Natten till lördagen drabbades kommunen av en naturkatastrof, då ett jordskred drog med sig delar av E6:an som passerar längs med staden.
---