Nyheter

Domstol säger ja till gravsten med Bandidos klubbmärke

Kyrkogårdsförvaltningen i Stockholm får inte hindra klubbmärke

Dödsboet till en Bandidosmedlem ville att Bandidos klubbmärke skulle finnas på gravstenen. Först sa kyrkogårdsförvaltningen ja – sedan nej. Men nu har förvaltningsdomstolen i Stockholm gett dödsboet rätt.

Enligt Svante Borg, chef för kyrkogårdsförvaltningen i Stockholm, borde ansökan från dödsboet om en gravsten med Bandidos klubbmärke aldrig ha godkänts.

– Vi har gjort ett misstag. Dödsboet gjorde helt rätt i sin ansökan men vårt misstag, av ren okunskap, upptäcktes för sent, säger han till Kyrkans tidning.

Kort efter det initiala godkännandet fattade kyrkogårdsförvaltningen – som i Stockholms fall är en del av staden och inte Svenska kyrkan – ett nytt beslut, nämligen att ansökan skulle avslås. Men detta accepterade inte dödsboet som överklagade till länsstyrelsen i Stockholm. Där fick dödsboet rätt och nu alltså även i förvaltningsrätten.

Svante Borg säger till Kyrkans tidning att kyrkogårdsnämnden tänker överklaga beslutet till kammarrätten. Anledningen är kyrkogårdsförvaltningen inte vill att en logga, som går att relatera till kriminella nätverk, ska finnas på en gravsten.

Neutral plats

I förvaltningsrätten argumenterade kyrkogårdsnämnden för att gängen i Stockholmsområdet som är iblandade i våld och kriminalitet hittills har hållit sig borta från begravningsplatserna. Enligt nämnden skulle gravstenen som länsstyrelsen och förvaltningsrätten har godkänt kunna riskera säkerheten för besökare på kyrkogårdar.

– När man är nere på den nivån att anhöriga skadas i samhället måste vi dra vårt strå till stacken, säger Svante Borg till Kyrkans tidning och förklarar att kyrkogårdar ska vara neutral mark.

---

Fakta: Begravning i Stockholm

  • Svenska kyrkans församlingar är huvudmän för begravningsverksamheten i hela Sverige. Två undantag finns dock: Dels i Stockholm, dels i Tranås där kommunerna är huvudmän.
  • I Stockholms stad finns elva allmänna begravningsplatser som förvaltas av kyrkogårdsförvaltningen. Övriga allmänna och enskilda begravningsplatser förvaltas av Svenska kyrkan, judiska, katolska samt andra församlingar och stiftelser.
  • För att sätta upp en gravvård (minnesmärke) i form av exempelvis en gravsten krävs på Stockholms stads elva begravningsplatser att kyrkogårdsförvaltningen godkänt en ansökan med tillhörande ritning. Inskription på gravstenen ska också godkännas.

---

Fler artiklar för dig