Nyheter

Baptismens start i Sverige firades - och kommer visas i SVT

Karin Wiborn: Stor upplevelse att ta ett dopp på platsen för dopet 1848

En pilgrimsvandring, flera samtal om Baptistsamfundets och frikyrkans historia och en nattvardsgudstjänst. Så högtidlighölls 175-årsminnet av Sveriges första frikyrkoförsamling i veckan.
– Dagen överträffade alla mina förväntningar, säger Karin Wiborn, biträdande kyrkoledare i Equmeniakyrkan.

Den 21 september 1848 döptes fem personer i Vallersvik, och bildade sedan Sveriges första baptistförsamling, vilket Dagen uppmärksammar i en ledartext. Det var dessutom den första svenska gemenskapen där både män och kvinnor hade rösträtt.

Detta firades inom Equmeniakyrkan, bland annat med en pilgrimsvandring från Göteborg till Vallersvik i Halland, där Karin Wiborn höll en ceremoni vid minnesstenen. Sedan fortsatte firandet med nattvard i Borekullastugan, där fem män och en kvinna för 175 år sedan bildade landets första frikyrka, Svenska baptistsamfundet.

– Jag blev väldigt, väldigt rörd när jag såg hur minnesstenen reste sig framför oss, med vattnet vid sidan och i fantastiskt fint väder, berättar Karin Wiborn för Dagen.

Karin Wiborn var missionsföreståndare i Svenska baptistsamfundet fram till 2011, då samfundet bildade Equmeniakyrkan tillsammans med Metodistkyrkan i Sverige och Svenska missionskyrkan. Nu gick hon delar av sträckan mellan Göteborg och Vallersvik, via Ölmevalla kyrka.

– Jag kan bara föreställa mig hur den första lilla gruppen samtalade och sedan bestämde sig för att bilda en församling som gick emot landets lagar, säger hon.

I den andan ombads de modena pilgrimerna att under sin vandring, och med hjälp av särskild inbjudna medvandrare, reflektera över fem teman som präglat frikyrkan både historiskt och i dag: diakoni, bildning, klimatet, fred och försoning, och demokrati.

Pilgrimsvandrare på vägen mot Vallersvik.

Samtal om baptismen

I Vallersvikskyrkan samlades pilgrimerna och andra gäster till samtal om baptismens betydelse över världen, bland annat under närvaro av Helle Liht, biträdande generalsekreterare för Europas baptistfederation. Därefter tog man sig cirka tre kilometer till Borekulla-stugan, strax norr om Frillsesås.

Där firades en nattvardsgudstjänst i kvällningen, i skenet av levande ljus. Detta till minne av de nydöpta kristna som firat nattvard sent på kvällen den 21 september 1848 och sedan trotsade den svenska staten genom att bilda en egen församling.

Sören Carlsvärd talar under gudstjänsten i en replik av Borekullastugan.

– Efter den historiska händelsen, vid ettiden på natten, satte sig dopförrättaren, den danske pastorn A.P Førster, i en hästkärra och for till Göteborg, berättar en av kvällens medverkande, Sören Carlsvärd, tidigare baptistisk missionsföreståndare.

– Där gick han på förmiddagen ombord på ett fartyg till Danmark, så att han skulle undgå att bli gripen av polisen.

Greps, och landsförvisades, gjordes däremot Fredrik Olaus Nilsson, som var initiativtagare till Svenska baptistförsamlingen och vars hustru döptes den 21 september 1848.

Rekonstruerat dop

En liten glimt av hur det kunde sett ut 1848 kommer svenskarna att få senare i höst. Då visar SVT en rekonstruktion av dopet och församlingsgrundandet i Vallersvik, som en del i sin kommande serie Historien om Sverige.

För att händelsen skulle gestaltas så autentisk som möjligt kontaktade SVT Sören Carlsvärd inför den inspelning som ägde rum i juli.

– De ville ha tidstypiska kläder, och veta hur en dopförrättare såg ut på den tiden, och hur nattvardskärlen såg ut, säger han.

– Under programmet kommer sedan en expertpanel med historiker att berätta om frikyrkans historia.

Pilgrimerna besöker Vallda Metodistkapell från 1872, en av Sveriges äldsta frikyrkobyggnader.

Dopp i havsviken

Karin Wiborn fann ett mycket konkret sätt att komma närmare den historiska händelsen.

– När jag hade lite egen tid efter pilgrimsvandringen tog jag ett dopp på platsen för dopet. Det var en stor upplevelse för mig, säger hon.

– Jag kan inte komma ifrån tanken att de var en så liten grupp, och inte kunde veta att vi 175 år senare skulle nämna deras namn och minnas vad de gjorde. Det är uppmuntrande för oss alla: våra liv kan tyckas små och ganska obetydliga. Men vad människor betytt vet man ibland inte förrän det gått 175 år.

---

Fakta: Första baptistförsamlingen

  • Den 21 september 1848 döptes fem vuxna i Vallersvik av den danske baptistpastorn A.P Førster, som rott dit från Göteborg.
  • Efter dopet bildade de nydöpta, tillsammans med F O Nilsson, Sveriges första frikyrkliga församling: Svenska baptistförsamlingen. Den ingick då i det tyska baptistsällskapet.
  • De första baptisternas glädjeämnen och umbäranden är skildrade av Nils Nordström i böckerna “Svenska baptistsamfundets historia” (två band, 1923-1928).
  • Författaren Rebecka Fredriksson har på senare år gett liv åt F O Nilssons pionjärinsats i romanerna “Landsförvisade” och “Benådade”.

---

Fler artiklar för dig