Nyheter

Fasta under söndagen på många håll i landet: ”Vi behöver läkedom”

Digital bönesamling på kvällen, när den judiska försoningsdagen Jom Kippur inleds

Flera kristna bönenätverk har utlyst bön och fasta till söndagen den 24 september, under mottot ”Festen är över, det är tid att fasta”. På kvällen hålls en digital bönesamling, som sammanfaller med inledningen av den judiska försoningsdagen.
– Vi behöver läkedom för landet, säger Eva Barck, som är en av Sverigebönens företrädare.

Initiativet till söndagens bönedag togs vid en samling för flera bönenätverk i Dalarna i augusti. Fokus är på omvändelse och försoning, inte minst kristna emellan. Bland annat bad man för landet mot bakgrund av det skärpta säkerhetsläget. Och veckan dessförinnan var S:ta Clara kyrka i Stockholm utgångspunkten för bön både för de kristna skolorna och inför riksdagens öppnande, vilket Dagen skrivit om.

Eva Barck, Sverigebönen.

nitiativet till söndagens bönedag togs vid en samling för flera bönenätverk i Dalarna i augusti. Fokus är på omvändelse och försoning, inte minst kristna emellan.

– I dag ber vi särskilt för Kristi kropp. Det är där det måste börja, bland gudsfolket. Och det finns en väg att gå, som det står i Andra Krönikerboken, säger Eva Barck, som är en av tre personer i Sverigebönens arbetsutskott.

Där, i sjunde kapitlet, står det att Gud ska ”förlåta deras synd och skaffa läkedom åt deras land” om människorna ”ber och söker mitt ansikte och omvänder sig från sina onda vägar”.

– Det är Guds ord, och det är vad vi behöver: läkedom för landet. Och vi är många som tror att det kommer genom förvandlade hjärtan, förvandlade familjer och samhällen. Jag tror det är enda vägen att gå, säger Eva Barck.

Ber och fastar

Torbjörn Erling, som också ingår i Sverigebönens arbetsutskott, berättar att han ber och fastar tillsammans med sin hustru på söndagen. Han delar dessutom i en gudstjänst i pingstförsamlingen Europaporten i Malmö på eftermiddagen.

Där har flera kyrkor en gemensam satsning, i samband med Sebastian Staksets evangelisationskampanj Det finns hopp.

– Satsningen är både utåtriktad och har fokus på att komma samman som kyrkor i Malmö, som ju är en av städerna som är särskilt utsatta för gängkriminalitet, skjutningar och oro, säger Torbjörn Erling.

Torbjörn Erling, Sverigebönen.

– Malmö är också en stad som haft problem med antisemitism. Så att få mötas inför försoningsdagen, som är judendomens största helgdag, och be för Malmö känns väldigt fint.

Ber om förlåtelse för kompromisser

Under söndagen vill bönenätverken också be om förlåtelse ”för all kompromiss där Guds ord får stå tillbaka för samtidsandan”, skriver Sverigebönen på sin Facebooksida.

Vilka frågor handlar det om, menar ni?

– Det kan vara olika värdegrundsfrågor, där man kan känna ibland att man frestas att ta ett steg tillbaka och inte stå upp för det som är Guds ords grund för synen på äktenskap och familj, säger Torbjörn Erling.

– Det betyder självklart inte att man ska döma människor, utan se behovet av att stå upp för sanningen i Guds ord. Jesus var full av både nåd och sanning, och han är vår stora förebild i detta.

Lyfter fram fastan

Bönenätverken bakom söndagens satsning vill särskilt lyfta fram fasta som ett inslag i bön.

”Fastan gör någonting med oss i relationen med Gud när den är förenad med bön och tid inför Honom. Det är som att fastan ökar den andliga klarsynen. Det är ett sätt för oss att stryka under allvaret i vår bön och den hjälper oss att fokusera på Herren,” skriver Eva Barck i ett utskick inför söndagen.

Fastan är också ett viktigt inslag under den judiska helgen Jom Kippur, som inleds på söndagskvällen. Inför dagen förväntas den troende dessutom försona sig med sina ovänner genom att be om förlåtelse, men också genom att själv ge förlåtelse.


Fler artiklar för dig