Nyheter

Öppna kyrkor i Sandviken efter dödsskjutningar

Pastor: Alla har ansvar för att skapa trygghet i samhället

Både Sandvikens kyrka och Kanalkyrkan har hållit öppet efter torsdagskvällens dödsskjutningar på en restaurang i Sandviken. Ännu på lördagen hade ingen gripits för dådet, då en man i 20-årsåldern och en man i 70-årsåldern miste livet.

Polisen misstänker att gärningsmannen var ute efter den yngre mannen, och att mordet är ett led i en lokal konflikt. Ytterligare två personer, en kvinna i 20-årsåldern och en man i 45-årsåldern, skadades i skottlossningen.

Diakoniassistent Halena Håll berättade för P4 Gävleborg på fredagen att många människor sökt sig till Sandvikens kyrka, som tillhör Svenska kyrkan, efter skjutningen på puben Mulligans.

– Det som varit som en liten röd tråd är att det här är ett ställe dit vanligt folk går, säger hon till radion om de känslor hon mött.

Flera uppsökte även Kanalkyrkan, en församling inom Equmeniakyrkan som ligger bara några kvarter från Mulligans. Här turades en ungdomsledare och diakon om att hålla öppet in på fredagskvällen.

– Det fanns någon att prata med, fika, och möjlighet till andakt och ljuständning, säger Hans Andreasson, pastor och föreståndare, till Dagen.

– Nu på söndag utgår jag från att kyrkorna här ber för situationen i gudstjänsten, och eventuellt tar upp den i förkunnelsen.

Alla har ett ansvar

Hans Andreasson tycker att det är viktigt att kyrkorna visar sitt engagemang efter tragiska händelser som skjutningarna i Sandviken, men väcker också frågan om hur civilsamhället kan bli en ännu starkare positiv kraft.

– Ibland ropar man på att politikerna, polisen och skolan ska göra något åt det hela. Men samhällets resurser är inte obegränsade och alla har ett ansvar för hur vår värld fungerar, säger han.

– Om vi känner människor som lever i riskzonen, vad kan vi göra för att stötta dem? Vad göder den typ av brottslighet som ligger bakom morden, och hur kan vi, var och en, visa kurage och påverka i våra nätverk och sammanhang?

Hans Andreasson.

Josefine Lindgren är pastor i Sandvikens pingstförsamling, Vallhovskyrkan. Hon skriver till Dagen att kyrkan finns till för samtal och bön för de människor som så vill.

– Vi har alltid Sandviken i våra hjärtan och böner.

Fler artiklar för dig