Nyheter

Adoptionsutredning försenas - lagändring krävs

Utredare insåg att det saknades uppgiftsskyldighet

En statlig utredning ska undersöka om det har begåtts fel inom Sveriges internationella adoptionsverksamhet. Men arbetet har försvårats på grund av gällande lagstiftning.

Det var hösten 2021 som regeringen gav en särskild utredare i uppdrag att kartlägga och analysera hur regelverk, organisering och processer inom Sveriges internationella adoptionsverksamhet har fungerat tidigare och fram till i dag.

Inför beslutet hade det under flera års tid riktats hård kritik mot hur adoptionsverksamheten i Sverige har skötts och regeringens förhoppning med utredningen var att bringa klarhet i vilka fel som eventuellt har begåtts.

I samband med att utredningen offentliggjordes skrev Dagens dåvarande ledarskribent Elisabeth Sandlund att det var hög tid ”efter de larmsignaler som ljudit”.

Behöver ta del av adoptionsakter

Enligt den ursprungliga tidsplanen skulle slutsatserna presenteras i november i år. Men i somras fick den så kallade Adoptionskommissionen ytterligare ett år på sig för att slutföra arbetet.

Anledningen var att kommissionen hade insett att lagstiftningen behövde förändras. Konkret handlade det om att kommissionen inte hade rätt att ta del av adoptionsakter och att de därmed inte heller kunde granska omfattningen av eventuella oegentligheter.

Lämnade begäran om lagändring

Kommissionen menade att myndigheter och auktoriserade sammanslutningar för förmedling av barn från utlandet skulle omfattas av en uppgiftsskyldighet. Samtidigt ansåg kommissionen också att det behövdes ett starkare skydd för enskildas uppgifter i kommissionens arbete.

En begäran om en lagändring lämnades därför in till regeringen och nu har regeringen också tagit fram en promemoria som varit ute på remiss.

Ambitionen är att en ny lag snart ska vara på plats och att kommissionen därmed ska kunna slutföra sitt uppdrag.

Fler artiklar för dig