Nyheter

Vd-byte på Kanal 10 i tufft ekonomiskt läge

Börje Claesson: I de här svåra tiderna är det kanske bättre att jag håller i hovet

Det kristna tv-bolaget Kanal 10:s vd, Joakim Claesson, har lämnat sin post – liksom avgått ur bolagets styrelse. Orsak: skulder som överstiger värdet på företagets tillgångar, och risk för personligt betalningsansvar i bolagsledningen.

Joakim Claesson har sedan 2013 varit vd för bolaget Kristen TV i Sverige AB, som driver Kanal 10. Men i mitten av augusti lämnade han uppdraget, liksom sin styrelsepost. Kanal 10, som lanserades 2005, sänder kristna tv-program via satellit samt kabel- och bredbands-tv från Älmhult i Småland.

Joakim Claesson, vd Kanal 10.

Bakgrunden till avgången är ett tufft ekonomiskt läge hos tv-kanalen, som förra året gick med 1,8 miljoner kronor i förlust, och redovisar 900 000 kronor i underskott av det egna kapitalet. Detta enligt bokslutet för 2022, som upprättades i juni i år.

Bolagets revisor Pär Lövgren såg sig i samband med detta föranledd att uttala: ”Det finns väsentliga osäkerhetsfaktorer som kan leda till betydande tvivel om företagets förmåga att fortsätta verksamheten.”

Har betalat skulder för sent

Vidare påpekade revisorn: ”Skatter och avgifter har vid flera tillfällen ej betalats i rätt tid.”

Som ny vd kliver återigen Kanal 10:s grundare och “starke man” in, 82-årige Börje Claesson, tillika pappa till Joakim Claesson. Det sker formellt så snart en extra bolagsstämma hållits inom kort, uppger han.

– I de här svåra tiderna är det kanske bättre att jag håller i hovet. Vi har ju haft det tufft, säger Börje Claesson till Dagen.

Börje Claesson, grundare av Kanal 10.

– Det finns alltid en risk att sitta i bolagsledningen, med personligt ansvar för uppkomna skulder i en situation när det egna kapitalet är förbrukat, motiverar han att sonen har lämnat det yttersta ansvaret och att han själv har tagit över det.

Extra insamlingar

Joakim Claesson har i stället gått in som vice vd för Kanal 10, uppger Börje Claesson. Såväl far som son figurerar samtidigt fortfarande flitigt i kanalens tv-program med kristet innehåll.

I slutet av augusti anordnade Kanal 10 en extra insamlingsvecka där man varje kväll i sina sändningar vädjade om Swish-gåvor och annat från tittarna, med hänvisning till ett allvarligt läge och att det annars skulle kunna bli svart i rutan.

Insamlingen gav cirka en miljon kronor, har Kanal 10 uppgivit i de egna sändningarna.

“Kapital på väg in”

Börje Claesson vill i samtal med Dagen inte säga hur mycket man fått in totalt genom ytterligare en ordinarie kampanjvecka precis innan. Eller om det nu innebär att Kristen TV i Sverige AB kan betala sina skulder och har kunnat återställa halva aktiekapitalet i bolaget.

– Läget är mycket, mycket bättre än för en månad sedan. Så vi går åt rätt håll. Och rätt stora summor av kapital är på väg in, säger han.

– Vi har ingen annan tanke än att sända vidare och vill till och med expandera.

Här syftar vd:n på ett nytt avtal med en ny sändningsplattform som gör att Kanal 10 ska bli tillgängligt för ytterligare cirka en miljon hushåll.

Lagen skyddar fordringsägare

Det är inte första gången i historien som Kanal 10 haft allvarliga ekonomiska problem. Nu talar alltså bokslutet igen om bekymrande minussiffror. Kristen TV i Sverige AB har därför tvingats upprätta en så kallad kontrollbalansräkning i samband med senaste årsredovisningen.

En sådan kräver svensk lagstiftning ”genast” när styrelsen har skäl att anta att halva aktiekapitalet i ett företag är förbrukat för att skydda fordringsägare som bolaget har. Om kontrollbalansräkningen inte upprättas i tid inträder personligt betalningsansvar för styrelsen.

Börje Claesson uppger på samma gång att donationerna och insamlingarna bland tittarna är kvar på nivåer som tidigare.

– Från dag ett har det varit en fajt, och jag visste att det var ett trosäventyr när jag gick in i detta som egenföretagare för 17 år sedan. Men vi upplever att det är vår kallelse att via medier nå ut med budskapet om Jesus. Det brinner vi för, säger han.

---

Fakta: Kanal 10

  • Kristen svensk tv-kanal som grundades av företagaren Börje Claesson 2005 - och som finansieras via insamlingar.
  • Har fem tv-stationer kopplade till sig med sändningar i bland annat Asien.
  • I samma koncern ingår också tidningen Inblick och Kanal 10 Förlag med flera verksamheter.

---

Fler artiklar för dig